Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie (ON2302003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2302003 - Molekulární biologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah kurzu: 1. Buňka. Prokaryotní buňka, její součásti, buněčný cyklus. Eukaryotní buňka, její součásti, buněčný cyklus, mitóza, meióza. 2. Energie. Zdroje energie organismů na Zemi, základní charakteristiky těchto zdrojů a typy metabolismů, kterými jsou využívány. Základní principy získávání energie mechanismy vázanými na membrány. Porovnání mitochondrie a chloroplastu. Zásoby energie. 3. Proteiny. Složení a struktura proteinů. Regulace aktivity proteinů, regulace exprese genů, regulace rychlosti jejich odbourávání, kompartmentace, regulace navázáním další regulační molekuly. Motorové proteiny. 4. Membrány. Složení, struktura a základní vlastnosti membrány. Transportní systémy v membráně, přenašečové a kanálové proteiny. Pasivní a aktivní transport. Přenos proteinů přes membrány, přenos do jádra, do endoplazmatického retikula, mitochondrií, chloroplastů. Vezikulární transport. 5. Komunikace mezi buňkami. Čtyři základní druhy komunikace. Příjem signálu. Signální kaskáda. Receptory pro signální molekuly procházející a neprocházející membránou. 6. Cytoskelet. Charakteristika středních filament, mikrotubulů a aktinových vláken a jejich funkce. Funkce a změny cytoskeletu při dělení buněk. 7. Kontrola buněčného cyklu a buněčná smrt. Fáze buněčného cyklu. Systém regulace buněčného cyklu. Programovaná buněčná smrt a její příklady ve vývoji a v dospělých tkáních. Poruchy regulace obou procesů. 8. Tkáně. Základní charakteristika. Úloha extracelulární matrix u rostlinné a živočišné buňky. Epitely a mezibuněčné spoje. Udržování a obnova tkáně.

Literatura

ALBERTS, B. a kol. 1998. Základy buněčné biologie. Úvod do molekulární biologie buňky. Ústí nad Labem: Espero Publishing. 630 s. ISBN 80-902906-2-0. Prezentace vyučující - dostupné v Moodle.

Garant

RNDr. Lenka Pavlasová, Ph.D.