Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální zoologie bezobratlých (ON2302029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2302029 - Speciální zoologie bezobratlých, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Celosvětová diverzita bezobratlých, seznámení s méně známými kmeny2. Měkkýši (Mollusca): seznámení s kmenem, celosvětová diverzita a výskyt3. Měkkýši: konchologické praktikum zaměřené na české plže4. Měkkýši: pitva plzáka španělského (Arion vulgaris)5. Korýši (Crustacea): seznámení s kmenem (zaměřeno především na diverzitu a výskyt v ČR)6. Korýši: determinační praktikum zaměřené na české stejnonožce (Isopoda) a různonožce (Amphipoda)7. Korýši: pitva raka (druh bude specifikován dle aktuální nabídky)8. Kroužkovci (Annelida) se zaměřením na skupiny obývající ČR9. Pavoukovci (Arachnida) se zaměřením na řády obývající ČR10. Přesné téma hodiny závisí na výběru návštěvníků kurzu. Volit lze jedno z následujících témat: mechová fauna: seznámení s želvuškami, hlísticemi a vířníky + mikroskopické pozorování metody sběru, lovu a extrakce bezobratlých: přehled nejčastěji používaných metodik sběru bezobratlých včetně demonstrace pomůcek (entomologická síť, smýkadlo, prosívadlo, sklepávadlo; metoda žlutých misek, noční lapač, padací zemní pasti a lov na návnadu; Tullgren-Berleseho extraktor, Baermannova nálevka; zpracování malakozoologických vzorků) mořská fauna Středomoří: seznámení s nejběžnějšími bezobratlými obývajícími Středozemní moře (virtuální procházka po chorvatském pobřeží)Součástí kurzu je jednodenní dobrovolná exkurze, jejíž přesný termín bude dohodnut na přednášce. Možnými cílovými lokalitami exkurze jsou Libický luh, Český kras či České středohoří.

Literatura

Brusca a Brusca (2003): Invertebrates, Sinauer Press Buchar, Ducháč, Hůrka a Lellák (1995): Klíč k určování bezobratlých, Scientia PrahaFrankenberger (1959): FAUNA ČSR – Stejnonožci suchozemští. ČSAV, PrahaHrabě a kolektiv (1954): Klíč k určování zvířeny ČSR I. ČSAV PrahaLožek V. (1956): Klíč československých měkkýšů. Bratislava: Vydavatelstvo SAVPižl (2002): Žížaly České republiky. Sborník Přírodovědného klubu v Uherském Hradišti, Supplementum číslo 9/2002Ruppert, Fox a Barnes (2004): Invertebrate Zoology, Brooks/Cole Štambergová et al. (2009): Raci v České republice. Metodika AOPK ČR. AOPK PrahaZrzavý (2006): Fylogeneze živočišné říše. Scientia Praha

Garant

prof. RNDr. Lubomír Hanel, CSc.Mgr. Dagmar Říhová