Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie komunikace (ON2303106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2303106 - Teorie komunikace, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Studijní obor: učitelství ČJ pro 2. st. ZŠ a pro SŠ (navazující magisterské)K73: Teorie komunikace Ukončení: Z Vyučující: PhDr. Pavla Chejnová, Ph.D. Požadavky k zápočtu: zápočtový test na základě prostudované literatury a témat probíraných na semináři. Zápočet nutno zapsat do indexu i Erudia zároveň, a to do konce zkouškového období semestru, kdy kurz proběhl. Forma zkoušky: - Požadavky ke zkoušce: - Cíl kurzu: všestranně si osvojit obecný rámec pro popis komunikačních událostí všech typů Obsah kurzu: teorie komunikace jako lingvistická disciplína; přístupy k chápání komunikace; struktura komunikačních událostí; modely komunikačních událostí; obecné faktory komunikačních schémat; verbální interpersonální komunikace, vnímání a procesy ho ovlivňující; naslouchání; elektronická komunikace; neverbální komunikace

Literatura

Černý, J. - Holeš, J.: Sémiotika. Portál, Praha 2004. DeVito, J.A.: Základy mezilidské komunikace. Grada, Praha 2001. Doubravová, J.: Sémiotika v teorii a praxi. Portál, Praha 2002. Geertz, C.: Interpretace kultur. Sociologické nakladatelství, Praha 2000.Hoffmannová, J.: Teorie verbální komunikace. In: J. Hoffmannová: Stylistika a... Trizonia, Praha 1997, 40-46. Janoušek, J.: Verbální komunikace a lidská psychika. Grada, Praha 2007. Machová, S., Šamalová, M. (eds.): Výuka pragmatických aspektů řečové komunikace ve vyšších třídách gymnázií a na SOŠ. Praha 2005. Plaňava, I.: Průvodce mezilidskou komunikací. Přístupy - dovednosti - poruchy. Grada, Praha 2005. Thun, F. S. von: Jak spolu komunikujeme? Překonávání nesnází při dorozumívání. Grada, Praha 2005. Vybíral, .: Psychologie lidské komunikace. Portál, Praha 2000.

Garant

PhDr. Ladislav Janovec, Ph.D.