Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Četba starých českých textů (ON2303110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2303110 - Četba starých českých textů, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Plynulá orientace ve vybrané staročeské rukopisné památce a bezpečná znalost zadané povinné literatury (výše). Examinace se uskuteční na posledním semináři - nezbytná účast jako podmínka k udělení zápočtu.Seminář. 6. března:Studenti se seznámí se sylabem předmětu a požadavky k zápočtu v SIS.Nastudují problematiku vývoje českých pravopisných systémů a obeznámí se s principy transliterace a transkripce (viz sylabus předmětu, povinná literatura).V breviářích dostupných z databáze Manuscriptorium vyhledají podle popisu památky dva zápisy tzv. Kunhutiny modllitby: 1) http://www.manuscriptorium.com/apps/main/index.php?request=request_document&docId=rep_remake1092) http://www.manuscriptorium.com/apps/main/mns_direct.php?docId=set20060203_21_7Zápisy transliterují a transkribují (od prvního verše po ..."popa všelikého"). Navzájem je porovnají po stránce obsahové, grafické a hláskové.Kontrola na dalším semináři.

Literatura

Povinná:Pleskalová, Jana. Stará čeština pro nefilology. Vyd. 2. Brno: Masarykova univerzita, 2009, s. 13n.Porák, Jaroslav. Chrestomatie k vývoji českého jazyka (13.-18. století): Vysokošk. učebnice pro filozof. a pedagog. fakulty. 1. vyd. Praha: SPN, 1979. Kap. Etapy vývoje českého jazyka v starším období a poznámky o staročeských pravopisných systémech.KŘÍSTEK, Václav. Dodatek o staročes. pravopisných systémech a Abecední přehled běžnějších případů záznamu hlásek pravopisem primitivním a oběma systémy spřežkového pravopisu. In Bělič, Jaromír, Kučera, Karel a Kamiš, Adolf. Malý staročeský slovník. 1. vyd. Praha: SPN, 1979 [on-line]. Verze 0.4.2. [citováno ze dne 23. 2. 2015]. Oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i. Dostupný na <http://vokabular.ujc.cas.cz>. Doporučená:ČERNÁ, M. Poznámka k problematice grafické stránky staročeských rukopisů. In N. Kvítková (ed.). Filologické studie XX., Praha : Karolinum, l997, s. 73 - 87. HLAVÁČEK, I.; KAŠPAR, J.; NOVÝ, Rost. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany : H & H, 2002. HLEDÍKOVÁ, Zd.; KAŠPAR, J. Paleografická čítanka. Praha : Karolinum, 2000. HÚŠČAVA, A. Dejiny a vývoj nášho písma. Bratislava : Slovenská akadémie vied a umení, 1951. KAŠPAR, J. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím. 1. svazek. Textová část. Praha : Karlova univerzita, 1979. KAŠPAR, J. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím. 2. svazek. Obrazová část. Praha : SPN, 1987. KAŠPAR, J. Novogotické písmo v Čechách v letech 1500 - 1750. Acta Universitatis Carolinae, Philosophica 1 - 3, 1971, Praha : Karolinum. KOPECKÝ, M. Úvod do studia staročeských rukopisů a tisků. Praha : SPN, 1978. KVÍTKOVÁ, N. Proměny textu a jazyka Dalimilovy kroniky ve 14. a 15. století. Praha : Karolinum, 1992.

Garant

doc. PhDr. Martina Šmejkalová, Ph.D.PhDr. Ladislav Janovec, Ph.D.