Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika češtiny jako druhého jazyka (ON2303121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2303121 - Didaktika češtiny jako druhého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Název studijního předmětu: Didaktika češtiny jako druhého jazykaTyp studijního předmětu: povinnýForma výuky studijního předmětu: seminářRozsah studijního předmětu: 13Forma kontroly předmětu: zápočetGarant: doc. PhDr. Eva Hájková, CSc.Vyučující: Hajíčková Zuzana, PhDr. Mgr. (paralelka S1, S2, S3) Seznam tematických okruhů pro seminář:1. Uvedení do oboru (historie výuky češtiny jako cizího/druhého jazyka a češtiny pro cizince, migranti a migrační politika státu).2. Jazykové a sociokulturní shody a rozdíly (interference mateřského jazyka a jazyka druhého v závislosti na typologii jazyků, bilingvismus, diglosie, sociokulturní kompetence, začlenění žáků-cizinců do výuky).3. Společný evropský referenční rámec, referenční úrovně češtiny jako cizího jazyka, žákovské korpusy.4. Jazykové prostředky a řečové dovednosti. Výukové metody. Učebnicové soubory.5. Prezentace didaktických pomůcek

Literatura

Základní povinná literatura: HRDLIČKA, M. Čeština - cizí jazyk. Praha: ISV, 2002, ISBN 80-85866-98-6.HRDLIČKA, M. Kapitoly o češtině jako cizím jazyku. Plzeň: ZČU v Plzni, 2010. ISBN 978-80-704-3867-1.HRONOVÁ, K. Čeština jako cizí jazyk.  Praha: Didakta, 1990, ISBN 978-80-254-5194-6.HENDRICH, J. a kol. Didaktika cizích jazyků. Praha: SPN, 1988. ISBN 14-279-88. Literatura online: Společný evropský referenční rámec pro jazyky [online]. Dostupné z <http://www.msmt.cz/mezinarodni-vztahy/spolecny-evropsky-referencni-ramec-pro-jazyky>ŠKODOVÁ, S. - ŠINDELÁŘOVÁ, J. Metodika práce s žáky-cizinci na základních školách, dostupné z: <http://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelavani/metodika-prace-s-zaky-cizinci-na-zakladnich-skolach> Doporučená literatura:Sborníky Čeština jako cizí jazyk. Materiály ze (I., II., III. atd.) mezinárodního sympozia o češtině jako o cizím jazyku. Praha: UK-FF.Sborníky Asociace učitelů češtiny jako cizího (AUČCJ)Příspěvky v dalších odborných časopisech, např. Didaktické studie, Cizí jazyky, SALI, Nová čeština doma a ve světě, Bohemystika aj.  Články do seminářů:Seznam článků bude předán studentům v elektronické podobě.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu: max. 1 absence (omluvená lékařem)aktivní účast na semináříchplnění dílčích domácích úkolů podle zadání vedoucí seminářepřednesení jednoho odborného sdělení na základě 1-2 zadaných článkůzpracování didaktické pomůcky dle požadavků vedoucí semináře, sdělených na 1. hodině. Forma odevzdání: v elektronické a tištěné podobě. Termín odevzdání: všechny skupiny do 22.4. 2015 do 17:00 (práce odevzdané po tomto termínu automaticky znamenají neudělení atestace).Po splnění požadavků bude zápočet zapsán do SIS v konzultačních hodinách vyučující.

Garant

doc. PhDr. Eva Hájková, CSc.