Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny správy (ON2305241)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2305241 - Dějiny správy, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty se orientovat v institucích a formách výkonu správy v českých zemích.

Sylabus

Počátky a vývoj státní správy do nástupu Habsburků na český trůn (panovník a panovnický dvůr, územní správa českého státu ve středověku - úděly, hradské zřízení, krajské zřízení ve středověku);Dvorské a zemské úřady a úředníci; zemský sněm a zemský soud (vznik a vývoj do roku 1525).Církevní správa (vývoj do čtyřicátých let 14. století, vznik české církevní provincie a její organizace do husitské revoluce, církevní správa za husitství, správa katolické církve a církve podobojí do konce středověku).Počátky a vývoj městské správy do konce středověku; vývoj patrimoniální správy do konce středověku.Ústřední instituce habsburské monarchie po roce 1525. Změny ve správě českých zemí - OZZ.Tereziánské a josefinské reformy.Ústavní vývoj v Rakousku / Rakousko - Uhersku od roku 1848. Ústřední úřady monarchie.Úřady státní správy na úrovni zemí, samospráva.Ústavní vývoj po vzniku Československé republiky (Prozatímní ústava, její novelizace, definitivní ústavní listina ČSR. Politická správa - vláda, ministerstvo vnitra a nižší orgány politické správy, župní zákon a jeho novela).Správa v Protektorátu Čechy a Morava.Správa v období socialismu.Změny po roce 1989.

Literatura

HLEDÍKOVÁ, Z. - JANÁK, J.- DOBEŠ, J.: Dějiny správy v českých zemích od počátku státu po současnost, Praha 2005. (Zde i další literatura.)MALÝ, K.: Dějiny českého a československého práva do roku 1945, Praha 2003.MALÝ, K. - SOUKUP, L.: Vývoj práva v Československu v letech 1945-1989, Praha 2004.

Garant

prof. PhDr. Jiří Pokorný, CSc.