Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s pěveckým sborem (ON2308138)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2308138 - Práce s pěveckým sborem, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Sumarizace teoretických vědomostí a praktických dovedností potřebných pro práci s dětským pěveckým sborem ve škole a pro nácvik sborové skladby v hodině hudební výchovy.

Sylabus

1. Rozezpívání. Metodický postup při nácviku jednohlasu imitací.2. Nácvik dvojhlasu imitací včetně přípravných cvičení.3. Hlediska výběru skladeb. Roční dramaturgický plán, dramaturgie vystoupení.4. Nácvik písně intonační metodou včetně přípravných cvičení.5. Rytmická výchova ve sboru.7. Výběr a přijímání dětí do sboru. Organizace a průběh sborové zkoušky.8. Příprava sbormistra na zkoušku.  

Literatura

PECHÁČEK, S. Základy taktování. Praha : UK v Praze - Pedagogická fakulta, 2003. ISBN 80-7290-137-0.KOLÁŘ, J.: Intonace a sluchová výchova, část teoretická. Praha : SPN, 1980STAŠEK, Č.: ABC začínajícího sbormistra. Praha : Supraphon 1981 (nebo Receptář začínajícím sbormistrům, Praha : PUP, 1976)PECHÁČEK, S. - VÁŇOVÁ, H. a kol.: Praktické úkoly z didaktiky Hv na 1. stupni ZŠ. 2. vyd. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0365-9.

Požadavky

1. Aktivní pravidelná účast ve výuce, povolena jedna dvouhodinová absence. Při větším počtu absencí (individuální studium) prokáže student při zápočtu znalost teoretických okruhů (viz sylabus).2. Osvojení teoretických poznatků zadaného okruhu (vždy 2 okruhy do dvouhodinového semináře).3. Metodicky správný nácvik libovolně zvoleného tříhlasého sboru v semináři. Krátké rozezpívání (cca 5 cvičení), nácvik po hlasech, kombinace hlasových skupin. Závěrečné předvedení s dirigováním, event. s násrojovým doprovodem. Notový materiál opatří student, nakopíruje nebo rozešle v příloze mailu spolužákům. Stejným způsobem poskytne ostatním návrh hlasových cvičení.4. Rozezpívání na klavír - melodie v pravé ruce, v levé ruce T-D7 po půltónech.  

Garant

Mgr. Jana Veverková

Vyučující

Mgr. Jana Veverková