Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neeuklidovské geometrie (ON2310105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2310105 - Neeuklidovské geometrie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl hlouběji porozumět geometrizaci reálného světa v kontextu historického vývoje geometrie.

Sylabus

Hlavní témata: Nástin historického vývoje geometrie.Geometrie jako teoretická disciplína, axiomatická výstavba geometrie.Axiomatická výstavba euklidovské geometrie: axiomy incidence, uspořádání, shodnosti, rovnoběžnosti a spojitosti.Základy geometrie Lobačevského: absolutní geometrie a axiom Lobačevského, způsob studia Lobačevského planimetrie, historické poznámky k 5. postulátu, model Beltrami-Kleinův, kolmost v modelu B-K, míra v modelu B-K., modely Poincaré, míra v modelu Poincaré.O soustavách axiomů a jejich vlastnostech, cesty k neeuklidovské geometrii (stanovisko axiomatické, diferenciální a Kleinovo pojetí), rozšíření euklidovské roviny a jeho praktické důsledky.Ke grafickému znázornění geometrických útvarů bude využit software Cabri II plus nebo Geogebra.

Literatura

PAVLÍČEK, J.B. Základy neeukleidovské geometrie Lobačevského. Praha: Přírodovědecké vydavatelství, 1953.VRBA, A. Geometrie na počítači. Učebnice pro kurzy TTT. Praha, 1999.SEKANINA, M. a kol. Geometrie 1,2. Praha: SPN, 1986.COXETER, H.S.M. Introduction to Geometry. John Wiley & Sons, USA, 1989.

Požadavky

Studenti studují základní studijní literaturu a zpracovávají seminární práce (zadané úlohy).Počet konzultací: 8

Garant

PhDr. Petr Dvořák, Ph.D.