Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní pedagogika (ON2314503)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2314503 - Komparativní pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student má porozumět předmětu a metodám srovnávací pedagogiky, má se naučit vyhledávat a využívat domácí i zahraniční poznatky o vzdělávacích systémech a pedagogických problémech v jiných zemích a kriticky posuzovat náš školský systém na základě znalostí vývojových trendů u nás i ve světě.

Sylabus

Srovnávací pedagogika jako vědní disciplína.Předmět, metody, funkce a historie srovnávací pedagogiky.Analýza vzdělávacích systémů vybraných zemí (typologie školských systémů).Světové trendy v oblasti školství.Srovnání v oblasti řízení školství.Analýza českého vzdělávacího systému z hlediska světových trendů (srovnání podle jednotlivých školských úrovní).Mezinárodní porovnávání vzdělávacích výsledků žáků a studentů.Učitelské vzdělávání u nás a ve světě. Současný stav, rozdíly a trendy.

Literatura

JŮVA,V., LIŠKAŘ,Č. ÚVod do srovnávací pedagogiky. Praha: SPN, 1982.PROKOP, J. K otázkám srovnávací pedagogiky. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0571-6.PROKOP, J. Sravnitelna pedagogika. Sofia: APSS, 2012.PRUCHA, J. Srovnávací pedagogika. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-155-7.PRUCHA, J. Vzdělávání a školství v zahraničí. Praha: Portál, 1999.RÝDL, K. Inovace školských systémů. Praha: ISV, 2003.WALTEROVÁ, E. Srovnávací pedagogika. Praha: PedF UK, 2006. ISBN 80-7290-269-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- 75% účast na seminářích- skupinový projekt: školský systém vybraného státu (daná struktura)- individuální úkol: nalézt v odborném pedagogickém časopise mezinárodní srovnání či zahraniční zkušenost u konkrétního edukačního jevu Požadavky ke zkoušce:- test, písemná zkouška z prostudované povinné literatury (75% úspěšnost)

Garant

doc. PhDr. Jiří Prokop, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Prokop, Ph.D.