Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly ze syntaxe (ON2316013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2316013 - Vybrané kapitoly ze syntaxe, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Systemizace a prohloubení poznatků ze syntaxe v porovnávacím rusko - českém plánu se zaměřením na přípravu budoucích učitelů. Seznámení s celkovým systémem a pojetím skladby v ruštině a v češtině, uplatnění poznatků o struktuře jednoduché věty dvoučlenné a jednočlenné a základních typů souvětí v hovoru i v písemném projevu. Naučit studenty dovednosti využívat větné struktury se zřetelem ke komunikativním situacím a potřebám výuky ruštiny ve škole. Seznámení se současnými tendencemi ve vývoji jazyka.

Sylabus

Celková charakteristika ruského syntaktického systému v porovnání s českým. Základní syntaktické jednotky. Charakteristika věty jako základní syntaktické jednotky a její klasifikace z hlediska školní mluvnice a z hlediska moderních lingvistických směrů. Syntaktické vztahy uvnitř věty, klasifikace větných členů podle ruské tradice v porovnání s domácí tradicí a jejich podrobnější popis. Strukturní modely jednoduché věty dvoučlenné a jednočlenné v sepětí se stránkou sémantickou, s funkčním principem výběru jednotlivých modelů podle stylu řeči a s využitím ve vyučovací praxi. Slovosled a aktuální členění. Celková charakteristika souvětí a jazykové prostředky konstituující souvětí. Základní typy souvětí a jejich popis v porovnávacím rusko-českém plánu. Orientace na současné trendy v oblasti ruské skladby.

Literatura

BABAJCEVA, V.V.; MAKSIMOV, Z.J. Sovremennyj russkij jazyk, III. Sintaksis. Moskva: Prosveščenije, 1981. BAUER, K. a kol. Příruční mluvnice ruštiny, II. Praha: SPN, 1987. ČESAL, B.; VYČICHLOVÁ, E. Cvičení z ruské syntaxe I. Plzeň, 1996. ČESAL, B.; VYČICHLOVÁ, E. Cvičení z ruské syntaxe II. Plzeň, 1997. HAVRÁNEK, B.; JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1988. KUBÍK, M.; BALCAR, M.; DLOUHÝ, M. Sintaksis russkogo jazyka. Praha: SPN, 1982. MŰLLEROVÁ, O. Mluvený text a jeho syntaktická výstavba. Praha: Academia, 1994. ROZENTAL, D.E.; GOLUB, I.B.; TELENKOVA, M.A. Sovremennyj russkij jazyk. Moskva, 1994. ŠELJAKIN, M.A.: Spravočnik po russkoj grammatike. Moskva: Russkij jazyk, 2003. ŠVEDOVA, N.J. a kol. Russkaja grammatika. Moskva, 1990. ZOLOTOVA, G.A. Kommunikativnyje aspekty russkogo sintaksisa. Moskva: Nauka, 1982. ŽAŽA, S. Ruština a čeština v porovnávacím pohledu. Brno: FF MU, 1999. VORONCOVA, V.L.; Glovinskaja, M.J. a kol. Russkij jazyk konca stoletija (1985 - 1995), Moskva, 2000.

Požadavky

 Požadavky ke zkoušce:Podmínkou připuštění ke zkoušce je aktivní účast na seminářích (75%), plnění zadaných úkolů a absolvování průběžných testů.Zkouška je písemná v rozsahu učiva probraného v daném semestru (minimálně 70% úspěšnost), tematické okruhy obdrží studenti na první přednášce.Zkouška probíhá v ruštině,  má 1 řádný a 2 opravné termíny. V průběhu psaní testů jsou studenti povinni dodržovat stejná pravidla, která platí pro písemnou přijímací zkoušku na PedF UK, jinak jim budou materiály odebrány a test považován za nesplněný. Pravidla jsou zveřejněna na webu PedF UK.

Garant

PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.