Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika RJ I (ON2316021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2316021 - Didaktika RJ I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou osvojování jazykových prostředků na různých stupních výuky a v různých vzdělávacích zařízeních s důrazem na reflexi vlivu češtiny jako mateřského jazyka na osvojování jazykových jevů ruštiny.

Sylabus

Lingvodidaktická problematika jednotlivých jazykových rovin:- zvukové stránka jazyka,- grafická stránka jazyka a pravopis- gramatika- slovní zásobyProblematika výběru a uspořádání učiva.Prezentace a fixace učiva.Typologie cvičení. 

Literatura

JELĺNEK, S.; PURM, R. a kol. Didaktika ruského jazyka. Vybrané kapitoly. Praha: SPN, 1991. JELĺNEK, S. a kol.: Kapitoly z metodiky vyučování ruštině. 2. vydání. Praha: SPN, 1980. CĺCHA, V. a kol. Metodika ruského jazyka. 1. a 2. díl. Praha: SPN, 1982. HENDRICH, J. a kol. Didaktika cizích jazyků. Praha: SPN, 1988.Акишина, А.А., Каган, О.Е. Учимся учить. Москва : Русский язык, 2010.Московкин, Л.В., Щукин, А.Н. Хрестоматия по методике преподавания русского языка как иностранного. Москва : Русский язык, 2010.Společný evropský referenční rámec pro jazyky. Olomouc : Univerzita Palackého, 2002.Školské dokumenty (RVP pro základní a střední školy) - www.msmt.czJELĺNEK, S. a kol. Metodické problémy vyučování cizím jazykům. Praha: SPN, 1976. JELĺNEK, S. a kol. Rusko-český lingvodidaktický slovník. Praha: UK- Karolinum, 1992. VESELÝ, J. Problematika vyučování ruštině jako blízce příbuznému jazyku. Praha: SPN, 1985. KAPITONOVA, T. I.; ŠČUKIN, A. N. Sovremennyje metody obučenija russkomu jazyku inostrancev. Moskva: Russkij jazyk, 1987. RIES, L. Didaktiky ruštiny. Vyučování jako komunikace, součinnost a hra. I. a II. Ostrava: Pedagogická fakulta, 1987. PURM, R.; JELĺNEK, S.; VESELÝ, J. Didaktika ruského jazyka. Vybrané kapitoly. Hradec Králové: Gaudeamus, 2003, třetí vydání (rozšířené a upravené) časopis Cizí jazyky časopis Russkij jazyk za rubežom ( vybrané stati ) časopis Inostrannyje jazyki v škole (vybrané stati) 

Garant

PhDr. Hana Žofková, CSc.