Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština v odborné praxi I (ON2316116)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2316116 - Ruština v odborné praxi I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Seznámit studenty se základy teorie překladu a naučit je získané dovednosti aplikovat při překládání textů z oblasti ekonomie, financí a podnikání.

Sylabus

Obsah kurzu: Seznámení studentů s překladatelskou problematikou publicistického a populárně odborného textu. Výuka je zaměřena na pochopení obsahu cizojazyčného textu, jeho strukturaci a vytvoření pevných vazeb mezi formou a obsahem. Důraz je kladen na analýzu překladatelských postupů jak z teoretického, tak i praktického hlediska.

Literatura

CSIRIKOVÁ, M.; VYSLOUŽILOVÁ,E.  Ruština v praxi. Praha: Leda, 2002. ISBN 80-7335-009-2CSIRIKOVÁ, M.; URIEOVÁ, L. Odborný překlad v praxi (na rusko-českém materiálu). Plzeň: Aleš Čeněk, s.r.o., 2005HRDLIČKA, M.; GROMOVÁ, E. Antologie teorie uměleckého překladu. Ostrava, 2004.HRDLIČKA, M.; GROMOVÁ, E. Antologie teorie odborného překladu. Nitra-Ostrava, 2003.ŽVÁČEK, D. Kapitoly z teorie překladu. Oomouc, 1995.CSIRIKOVÁ, M.; VYSLOUŽILOVÁ,E.  Propedutická a tlumočnická cvičení I. Olomouc, 1997.CSIRIKOVÁ, M.; VYSLOUŽILOVÁ,E.  a kol. Odborný slovník česko-ruský z oblasti ekonomické, politické a právní. Praha. linde, 1999.CSIRIKOVÁ, M.; VYSLOUŽILOVÁ,E.  a kol. Odborný slovník rusko-český z oblasti ekonomické, politické a právní. Praha. linde, 1999.

Garant

doc. PhDr. Marie Csiriková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Csiriková, CSc.