Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly ze starší ruské literatury II (ON2316133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2316133 - Vybrané kapitoly ze starší ruské literatury II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s dějinami ruské literatury od 16. do 18. století v sepětí s historickým a literárním vývojem celoevropským a českým a s ruskou literaturou 19. a 20. a 21. století.

Sylabus

Literární památky Moskevské Rusi; literatura, církev a stát. Demokratizační a sekularizační tendence v literatuře 17. století, změny ve struktuře a poetice žánrů, proměna literárního hrdiny, ruské baroko. Literatura 18. století - osvícenství a klasicismus, poetika a struktura žánrů, představitelé. Rozbor vybraných literárních památek.

Literatura

STENDER-PETERSEN, A. Geschichte der Russischen literatur. München: Verlag C. H. Beck, 1993. LICHAČOV, D. S. Člověk v literatuře staré Rusi. Praha: Odeon, 1974. Písemnictví ruského středověku. Praha: Vyšehrad, 1979. Kolektiv autorů. Staroruská čítanka. Komentované texty ke studiu dějin starší ruské literatury a vývoje ruského jazyka. Praha: SPN, 1989. ŽÁK, J. Čítanka ruské literatury I. Stará a klasická literatura. Praha: Albatros, 1988. MATHAUSEROVÁ, S. Povídky ze staré Rusi. Praha: Odeon, 1984. MATHAUSEROVÁ, S. Cestami staletí. Systémové vztahy v dějinách ruské literatury. Praha: Univerzita Karlova, 1988. ŠPIDLÍK, T. Ruská idea. Velehrad: Refugium Velehrad - Roma, 1996. SPUNAR, P. a kol. Kultura středověku. Praha: Academia, 1995.

Požadavky

Zkouška probíhá formou ústní rozpravy. Otázky ke zkoušce budou studentům sděleny během prvního setkání na začátku semestru.

Garant

PhDr. Radka Hříbková, CSc.

Vyučující

Mgr. Elena Vasilyeva, CSc.