Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie zdraví a nemoci (ON2317018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2317018 - Sociologie zdraví a nemoci, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky sociologie zdraví a nemoci, rozlišení zkoumaných oblastí i různých přístupů, které se orientují na aplikaci sociologických analýz biopsychosociálních aspektů determinace lidského zdraví.

Sylabus

1. Vymezení sociologie zdraví a nemoci v kontextu ostatních věd o lidském zdraví, dva prameny (náhledu) evropské tradice na nemoc a zdraví.2.Systémový přístup v medicíně, psychosociální determinanty zdraví. Sociální změna a zdraví.3.Rozlišení tří základních sociologických paradigmat k problematice zdraví a nemoci4. Kult zdraví a kult těla (personalizace), fenomém medicinizace a psychiatrizace5. Sociostrukturální a kulturní vlivy na nemoc a zdraví, význam sociální opory pro lidské zdraví6. Biopolitika a biomoc  versus lidské zdraví ("somatická společnost", vliv politiky a médií)7. Sociologické výzkumy sledující vliv životních postojů na zdraví např. "zdravé město" "zdravý dům" (WHO), dlouhověkost, osobní a profesní spokojenost, seznámení s výzkumy v oblasti  World Database of Happiness aj.

Literatura

Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny, Slon, Praha  1999KŘÍŽOVÁ, E.., Úvod k sociologii medicíny a zdravotnictví, Praha 1993BARTLOVÁ, S., Vybrané kapitoly ze sociologie medicíny, IDV PZ, Praha1998SCHREIBER,V., Medicína na přelomu tisíciletí, Academia, Praha 2000

Požadavky

Požadavky ke zkoušce  - zkouška má 2 části: - 1. část zkoušky - odevzdání seminární práce dle sdělených požadavků a úspěšné obhájení seminární práce (v případě neúspěchu je možné postup opakovat pouze 1x),- 2. část zkoušky - písemný test (min. úspěšnost 75 %

Garant

PhDr. Michal Zvírotský, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Kučírek, Ph.D.