Předmět Nutriční poradenství (ON2317026)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2317026 - Nutriční poradenství, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámit studenty s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka a specifiky konzultační činnosti v oblasti výživy.
Sylabus
1. Základy výživy a výživové parametry.2. Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel. 3. Kvalita potravin, změny nutriční hodnoty při technologickém zpracování.4. Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy.5. Léčebná výživa v klinické praxi.6. Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke zdraví. Problémy alternativních směrů ve výživě.7. Specifika odborného poradenství a konzultační činnosti v oblasti zdravé výživy.
Literatura
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, 1. vyd., 2014. 304 s., ISBN-13: 978-80-246-2247-7.MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vyd. Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-8725-005-1.MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1.
Požadavky
Podmínky ke klasifikovanému zápočtu: aktivní účast ve výuce, úspěšné absolvování zápočtového testu (75 %).
Garant
Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Vyučující
Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.