Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofické aspekty TK (ON2320106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2320106 - Filosofické aspekty TK, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními směry historického vývoje filosofického myšlení o tělesné kultuře, o vztahu těla a duše, o pohybu, zdraví, kráse a o pojetí tělesné výchovy a sportu.

Sylabus

Fenomén těla, fenomén kultury. Kalokagathia jako harmonie mezi péčí o tělo (technai) a péčí o duši (epimeleia). Arete jako základ olympijské filosofie. Filosofie těla ve smyslu sóma, sarx a péxis. Filosofie výkonu dříve a dnes. Hermeneutika sportu. Fair play jako základ péče o tělo a péči o duši. Filosofie pohybu v antice a dnes. Pohyb a zdraví. Překonávání hranic jako podstata smyslu lidského života. Sport jako seberealizace ve výkonové společnosti. Filosofie hry jako základ sportu a tělesné kultury. Fenomén sokolství a jeho vztah k ideálu Kalokagathie. Fenomén skautství a jeho vztah k přírodě. Tělesná kultura a její vztah k estetice a axiologii. Současné problémy kultu tělesné krásy, kultu síly ve vztahu k praxi tělesné výchovy a sportu.

Literatura

Hrabinec,J. Prostor pro porozumění tělesné kultuře. In: Prostory porozumění ve výchově umění a sportu. Praha: UK PedF, 2003, s. 56-62.Hogenová,A. Arete- základ olympijské filosofie. Praha: Karolinum, 1998.Hogenová,A. Kvalita života a tělesnost. Praha: Karolinum, 2001.Hogenová,A. ed. Sb. Pohyb a tělo. Praha: Karolinum, 1998.Hogenová,A. ed. Hermeneutika sportu. Praha: Karolinum, 1998.Hodaň,B. Sokolství a současnost. Olomouc: Univerzita Palackého, 2003.Hodaň,B. (Ed.) Sokolství od XIX. do XXI. století (sborník). Olomouc: Hanex, 2003.

Garant

doc. PhDr. Jiří Hrabinec, CSc.