Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Empirický výzkum ve VV 1 (ON2321003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON2321003 - Empirický výzkum ve VV 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je seznámit studenty se základními teoretickými a praktickými principy empirického výzkumu. Umožnit studentům jejich aplikaci v praxi výtvarné výchovy a rozšířit tak jejich schopnosti reflexe a hodnocení jejich vlastní pedagogické práce.

Sylabus

Teorie1) kvalitativní a kvanititativní výzkum ve VV2) základní přístupy výzkumu(případová studie, zakotvená teorie, akční výzkum, a další)3) metodologie a metody výzkumu(analýza, syntéza, indukce, dedukce, abdukce)Praxe1) příprava a plánování výzkumu2) získávání dat3) způsoby kódování a zobrazování4) vyhodnocování a interpretace dat5) psaní výzkumné nebo shrnující zprávyklíčová slova:kvalitativní výzkum, kvantitativní výzkum, výtvarná výchova, umění

Literatura

McBRIDE, R.: Úvod do kvalitativního výzkumu (průvodce pro učitele). Liberec : Technická univerzita Liberec, Fakulta pedagogická 1995 GAVORA, P.: Výzkumné metody v pedagogice. Příručka pro studenty, učitele a výzkumné pracovníky. Brno : Paido, 1996. ISBN 80-85931-15-X HENDL, J.: Úvod do kvalitativního výzkumu. Praha : Karolinum, nakladatelství Univerzity Karlovy. ISBN 80-71184-549-3 PELIKÁN, J.: Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-569-8 STRAUSS, Anselm L.; Corbinová, Juliet: Základy kvalitativního výzkumu (Postupy a techniky metody zakotvené teorie). Brno - Boskovice : Sdružení podané ruce, Nakladatelství Albert 1999. ISBN 80-858434-60-X

Požadavky

Způsob ukončování studijního předmětu: zápočetPožadavky ke Z:a) Studenti zpracují vlastní tréninkový výzkum (první část) na vybrané téma z praxe výtvarné výchovy. (Seminární práce, cca 15 stran textu)b) A v závěrečném semináři ji odprezentují.(Power Point, cca 10 minut)

Garant

doc. PhDr. Marie Fulková, Ph.D.