Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika v práci psychologa (ON913029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON913029 - Etika v práci psychologa, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty se základními etickými a právními problémy v práci psychologa

Sylabus

základní pojmy- dobro a zlo- norma a normalita- svědomí a odpovědnost- svoboda a svobodná vůle, vina- etika, morálka, etiketa- právo přirozené a pozitivníhistorie práva- starověké právo, Chamurappiho kodex, egyptské právo- římské právo- středověké právohistorie etiky- Hippokratova přísaha- vznik a vývoj moderních etických kodexů- etické kodexy psychologů- etické kodexy pacientů a klientůetické otázky ve zdravotnictví- definice zdraví- statut lidského těla a tělesných orgánů, transplantace- fertilizace in vivo, in vitro, klonování, genové inženýrství- smrt, eutanazie, sebevražda, interrupce- alokace vzácných zdrojůetické otázky v poradenstvíobecné etické otázky v práci psychologa- vztah psychologa a pacienta- dominance- moc- kompetence- zralostetika v práci psychologa - psychodiagnostika- psychoterapie a poradenství- soudní znalectví- psycholog v roli učitele- psycholog ve vztahu k psychologům speciální etické a právní otázky v práci psychologaprávo na informace- informovaný souhlas- vedení dokumentace- mlčenlivost a ochrana údajů- oznamovací povinnost- informace pro státní orgány- ochrana testových metodochrana pacienta/klienta- etika vzniku života a zrození člověka-  etika hadicapovaných- etika nemocných- etika umírajích sdělování závažné zprávy- euthanasie- účast pacienta na výzkumu- stáže na pracovišti- otázka nedobrovolné psychiatrické hospitalizace- kompetence dětského pacientaprofesní etika- problematika soukromé psychologické praxe- sponzoring, dary, reklama- psychologické postupy lege artis - vystupování psychologa v médiíchprávní předpisy, týkající se práce psychologaZačlenění kurzuEtika v práci psychologa základní oblastí psychologie. Je průpravou pro všechny ostatní teoreticky i prakticky zaměřené psychologické kurzy.

Literatura

Baštecká,B.,Goldmann,P.: Základy klinické psychologie. Portál, Praha, 2001Haškovcová, H.: Lékařská etika. Galén, Praha, 1997Kopřiva,K.: Lidský vztah jako součást profese. Praha, Portál, 2001Schmidbauer,W.: Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha, Portál, 2000Etický kodex EFPPA, ČMPS, AKP, Psychoterapeutické sekce při ČLS JEP a další aktuálníetické kodexy a vyhlášky týkající se profese psychologa v ČR

Garant

PhDr. Petr Goldmann, Dr.