Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování dat v pedagogice a psychologii (ONPP13055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ONPP13055 - Zpracování dat v pedagogice a psychologii, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Statistický soubor základní výběrový Rozsah souboru ReprezentativitaNáhodný a organizovaný výběrTypy statistických znaků nominální - pořadové - metrické spojité či nespojité.Chyby v datech: náhodné - systematické Metody získávání datDotazníkFrekvenční tabulkyKontingenční tabulkyGrafická znázornění struktury statistického souboruZákladní statistické charakteristiky polohy rozptýlenosti koncentrace Kvantily - kvartilový grafZáklady statistické indukce teorie odhadu testování hypotézNormální rozděleníStudentovo neboli t-rozděleníRozdělení chí-kvadrát F neboli Fisher-Snedecorovo rozdělení Testování statistických hypotéz nulová a alternativní hypotéza. chyba 1. druhu. chyba 2. druhu. pozorovaná a zadaná hladina významnosti kritický obor, kritické hodnoty jednostranný a dvoustranný test Postup při testování statistické hypotézy:1. Stanovení druhu testu2. Formulace nulové a alternativní hypotézy 3. Určení, zda jde o jednostranný či dvoustranný test4. Výpočet pozorované hladiny významnosti5. Porovnání vypočtené hladiny významnosti se zadanou6. Rozhodnutí o nulové hypotéze7. Formulace závěrečného výrokuJednovýběrový t-testT-test pro dva nezávislé souboryT-test pro dva závislé souboryChí-kvadrát test nezávislosti.Korelační koeficientZpracování dat v programu ExcelUkázky zpracování dat v programu SPSS

Literatura

HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: Portál, 2006.CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Praha: Grada, 2007.ŠKALOUDOVÁ, A.: Statistika v pedagogickém a psychologickém výzkumu. Praha: PedF UK, 1998.SWOBODA, M. Moderní statistika. Praha: Svoboda, 1977.

Požadavky

Vypracování seminární práce. Zadání je uvedeno na konci pracovního materiálu na adrese http://userweb.pedf.cuni.cz/~www_kpsp/skalouda/data.htm.

Garant

Mgr. Alena Škaloudová, Ph.D.