Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specifické poruchy učení (ONPP13063)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ONPP13063 - Specifické poruchy učení, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit posluchače - studenty navazujícího magisterského studia učitelství pro ZŠ a SŠ s problematikou specifických vývojových poruch v českém jazyce - od teoretických aspektů až k otázkám, které vstupují do zajištění vzdělávání žáků s těmito vývojovými obtížemi.

Literatura

odborná literatura osová (ls 2014):• Pedagogika, monotématické číslo "Počáteční gramotnost" 1-2 2012

Požadavky

Docházka - max. 3 absence. Studenti zpracují seminární práce dle zadaných kritérií - individuálně nebo skupinově. Možná témata seminárních prací, studenti si mohou dohodnout vlastní téma dle svého zájmu: 1. Dopady specifických poruch učení do jednotlivých předmětů na 2. stupni (dle konkrétní aprobace studenta)2. Přístupy k žákům s daným typem SPU - modifikace přístupů, metod, hodnocení.3. Příprava individuálního vzdělávacího plánu pro žáky s SPU. 4. Terénní průzkum v ZŠ - systém péče o žáky s SPU na dané škole (na základě rozhovoru s výchovným poradcem, studiem dokumentace, výroční zprávy školy, webových stránek školy aj.) 5. Terénní průzkum v ZŠ - speciálně pedagogická péče v dané škole (rozhovor s pracovníky školního poradenského pracoviště, se školním speciálním pedagogem, případně psychologem)6. Terénní průzkum v ZŠ - spolupráce školy a školských poradenských zařízení v oblasti SPU. 7. Terénní průzkum v ZŠ - kazuistika žáka s daným typem SPU, modifikace přístupů k němu v průběhu vzdělávání, intervence ve školním prostředí, IVP8. Analýza výukových počítačových programů, programů pro kompenzaci specifických obtíží. 9. Překlad cizojazyčného textu k problematice SPU, se vzdělávacím obsahem (nikoli základní teoretické otázky, definice, vymezení SPU aj.) Rozsah seminární práce: min. 8 normo stran, 12 normostran u skupinové práce, s bibliografickými odkazy a seznamem použité literatury. Předmět je ukončen atestem - písemný test.

Garant

doc. PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, Ph.D.