Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence školního násilí a šikanování (ONPP1418)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ONPP1418 - Prevence školního násilí a šikanování, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům hlubší orientaci v otázkách školního násilí a šikanování, která je nezbytná pro kvalifikovanou prevenci i nápravu těchto jevů. Studenti budou prostřednictvím analýzy řady modelových situací vedeni k citlivému přístupu při řešení šikany a osvojí si základní preventivní i intervenční strategie.

Sylabus

1. Úvod. Základní odborná terminologie, studijní literatura a další zdroje informací.2. Násilí a šikanování v dětských kolektivech, situace v ČR.3. Příčiny delikventního chování dětí a mládeže.4. Legislativní a metodická opatření pro prevenci a řešení školního šikanování.5. Typické situace školního šikanování, kazuistiky.6. Psychologie šikanujícího a šikanovaného.7. Specifická a nespecifická prevence násilí a šikanování.8. Detekce a diagnostika násilí a šikanování.9. Způsoby intervence při zjištěné šikaně.10. Profesionální týmová spolupráce při prevenci a řešení šikany.11. Příklady dobré praxe, význam odborné supervize.

Literatura

ANTIER, E. Agresivita dětí. Praha : Portál, 2004. BOURCET, S.; GRAVILLONOVÁ, I. Šikana ve škole, na ulici, doma. Praha : Albatros, 2006. BENDL, S. Prevence a řešení šikany ve škole. Praha : ISV, 2003. ČÁP, J.; MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. KOLÁŘ, M. Bolest šikanování. Praha : Portál, 2001. KYRIACOU, CH. Řešení výchovných problémů ve škole. Praha : Portál, 2005. MATOUŠEK, O.; KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha : Portál, 2003. SPURNÝ, J. Psychologie násilí. Praha : Eurounion, 1996. WEBSTER-DOYLE, T. Proč mě pořád někdo šikanuje? Praha : Pragma, 2002.

Požadavky

Požadavky ke klasifikovanému zápočtu: aktivní účast na seminářích (min. 75 %), úspěšné absolvování zápočtového testu (jeden řádný a dva opravné termíny).

Garant

PhDr. Michal Zvírotský, Ph.D.