Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie člověka a zdravověda (ONUZ02031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ONUZ02031 - Biologie člověka a zdravověda, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kosterní soustava: vývoj a růst kostí, spojení kostí, popis, funkce a orientace jednotlivých kostí v těle, rozdíly ve stavbě kostry mezi muži a ženy, změny kostry během růstu, zlomeniny a jejich ošetřeníSvalová soustava: základní charakteristiky svalové tkáně (příčně pruhovaná svalovina, srdeční svalovina, hladká svalovina), stavba a funkce PP svalu, kontrakce PP svalu, sarkomera, svalové bílkoviny, propriorecepce, funkce svalové soustavy, flexe, extenze, abdukce, addukce, rotace, oposice, rozdělení svalů dle jejich funkce, příklady největších a nejdůležitějších svalů v těle (poloha, funkce, stavba), svalová zraněníDýchací soustava: základní stavba a funkce, křížení dýchací a trávicí soustavy, tvorba hlasu, pneumothorax, tracheotomieTrávicí soustava: základní stavba a funkce, přidružené žlázy s exokrinní funkcí, produkce a funkce jednotlivých trávicích enzymů, portální systém jaterKrev+Kardiovaskulární soustava: Složení a funkce krve, imunita, krevní skupiny, stavba a funkce srdce, EKG, CVD (cardiovascular disease)Vylučovací soustava: stavba a funkce, uložení ledvin v těle, funkce ledvin, stavba nefronu, glomerulární filtrace, úprava primární moči, močovod, močový měchýř, stavba a funkce svaloviny moč. měchýře, mikce (močení) jako základní vylučovací reflexRozmnožovací soustava: obecná stavba (párová pohlavní žláza a pohlavní cesty), vnější pohlavní orgány, vnitřní pohlavní orgány, endokrinní činnost pohlavních žláz, gametogenezeEndokrinní soustava: hormon jako první posel, hierarchická organizace, hypotalamo-hypofyzární osa, stavba, funkce a poruchy jednotlivých orgánů s vnitřní sekrecíNervová soustava: Nervová tkáň, klidový a akční potenciál, stavba a funkce jednotlivých částí CNSSmysly a kůže: základní stavba a funkce oka, sluchového a rovnovážného aparátu ucha, čichu a chuti, poruchy zraku, zraková a sluchová nervová dráha, pohyby očí, kůže - její stavba, funkce a derivátyZáklady první pomoci: kardiopulmonální resuscitace, náhlá zástava srdce, řetězec přežití, komprese hrudníku, umělé dýchání, specifika resuscitace u dětí

Literatura

MACHOVÁ, J. Biologie člověka pro speciální pedagogy. SPN, Praha 1993. MACHOVÁ, J. Biologie člověka pro učitele. Karolinum, Praha, 2008. ROKYTA R. Fyziologie. ISV nakladatelství, Praha 2000. ČIHÁK R. Anatomie 1, 2, 3. Avicenum, Praha, 1984 (1. vydání) a 2002-4 (2. upravené vydání). SILBERNAGL S, DESPOPOULOS A. Atlas fyziologie člověka. Grada, Praha, 1993.

Požadavky

Předmět je zakončen písemnou zkouškou.

Garant

RNDr. Edvard Ehler, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Edvard Ehler, Ph.D.