Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění I (ORD205213)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORD205213 - Dějiny umění I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod - základní pojmy z dějin uměníRománské umění I (předrománské umění, románská architektura - Německo, Francie, Itálie)Románské umění II (románské sochařství a malířství, románské umění v Čechách a na Moravě)Gotické umění I (počátky a rozvoj slohu, Francie, Itálie)Gotické umění II (vrcholná a pozdní gotika, gotické umění v Čechách a ve střední Evropě)Renesanční umění I (počátky a rozvoj slohu, Itálie I)Renesanční umění II (vrcholná renesance, Itálie II)Renesanční umění III (záalpská renesance, renesanční umění v Čechách)Barokní umění I (počátky a rozvoj slohu, katolická Evropa)Barokní umění II (protestantská Evropa, barokní klasicismus, rokoko)Barokní umění III (rudolfínský manýrismus, baroko v Čechách) 

Literatura

Ernst Hans Gombrich, Příběh umění, Praha 1995Jacek Debicki a kol., Dějiny umění. Malířství, sochařství, architektura, Praha 1998Oldřich J. Blažíček, Jiří Kropáček, Slovník pojmů z dějin umění : názvosloví a tvarosloví architektury, sochařství, malby a užitého umění, Praha Odeon 1991 James Hall, Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění, Praha 1991Jan Royt, Slovník biblické ikonografie, Praha 2006kol. autorů, Dějiny českého výtvarného umění I/1,2. Od počátku do konce středověku, Praha 1984kol. autorů, Dějiny českého výtvarného umění II/1,2. Od počátků renesance do závěru baroka, Praha 1989Rolf Toman (ed.), Románské umění. Architektura, sochařství, malířství, Praha 2006Rolf Toman (ed.), Gotika. Architektura, sochařství, malířství, Praha 2005Rolf Toman (ed.), Umění italské renesance, Praha 2000Rolf Toman (ed.), Baroko. Architektura, sochařství, malířství, Praha 2007jednotlivé díly řady Umění světa Donald E. Strong, Antické umění, Praha 1970Jean Lassus, Raně křesťanské a byzantské umění, Praha 1971Peter Kidson, Románské a gotické umění, Praha 1973Andrew Martindale, Člověk a renesance, Praha 1971Michael Kitson, Barok a rokoko, Praha 1972

Garant

PhDr. Tomáš Hladík

Vyučující

Mgr. Kateřina Sládková