Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní matematika (ORMA10105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORMA10105 - Diskrétní matematika, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy kombinatoriky a na několika vybraných tématech ukázat specifické způsoby myšlení v tomto oboru. Bude zdůrazněna motivace praktickými problémy a účinnost jejich řešení.

Sylabus

Faktoriály, kombinační čísla. Binomická věta a vztahy pro kombinační čísla z ní vyplývající. Kombinatorické operace (pravidlo součtu, pravidlo součinu, permutace, variace, kombinace bez opakování, permutace, variace, kombinace s opakováním). Princip inkluze a exkluze. Dirichletův princip. Přechod od kombinatoriky k pravděpodobnosti.

Literatura

Calda, E.: Kombinatorika pro učitelské studium. Praha : Matfyzpress 1996.Calda, E., Dupač, V.: Matematika pro gymnázia: Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika. Praha : Prometheus 1993.Sedláček, J.: Faktoriály a kombinační čísla. Škola mladých matematiků. Praha : Mladá fronta 1964.Vilenkin, N. J.: Kombinatorika. Polytechnická knižnice. Praha : SNTL 1977.Vrba, A.: Kombinatorika. Škola mladých matematiků. Praha : Mladá fronta 1980.

Požadavky

Pro zápočet:Samostudium a aktivní práce v průběhu semestru:Přihlášení se do e-learningového prostředí moodle nejpozději do 10.3.2010.Zapojení se do práce ve skupinách (nahlášení se do skupiny do 10.3.2010, následné zapojení do aktivit skupiny na řešení přidělených úloh).Podílení se na prezentace výsledků skupiny na semináři.Napsání zápočtové písemky.O známce rozhodne výsledek písemky a podíl na aktivitách v moodle.Písemka může být v odůvodněných důvodech odpuštěna.

Garant

RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D.