Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie matematiky (ORMA10206)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORMA10206 - Historie matematiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout posluchačům učitelského studia matematiky základnou představu o historii matematiky. Kurz poskytuje základní informace o nejvýznamnějších postavách a hlavních etapách v dějinách matematiky.

Sylabus

Úvod do studia dějin matematiky. Dostupná literatura.Prehistorie. Vrubovky. Fylogeneze a ontogeneze. Kvantitativní vyjadřování u kmenů na nízkém stupni civilizačního vývoje.Prvé historické matematické rukopisy. Egypt - zápisy číselných hodnot, aritmetické operace, některé početní úlohy, geometrie obsahy rovinných útvarů.Mezopotámie - klínopisné symboly čísel, přibližné metody aritmetických výpočtů, tabelování aritmetických operací, kvadratické rovnice, slovní úlohy.Matematika v Řecku. Hlavní centra a v nich působící matematici. Zápisy čísel a Archimedův Pssamit a množství přirozených čísel. Pytagorejské učení o sudém a lichém. Nauka o hudební harmonii. Iracionality a Eudoxova teorie veličin. Klasické geometrické úlohy (trisekce úhlu, kvadratura kruhu a zdvojení krychle) Aristotelovy Analytiky a axiomatický systém Eukleidových Základů. Obsah Základů a důkaz Pytagorovy věty. Kritika axiomu o rovnoběžkách.Demokritos a odmítání nekonečna. Matematické důsledky : Zenonovy aporie. Eudoxova exhaustivní metoda. Archimedova kvadratura úseče paraboly.Apollonios a ptolemaiovské popisy drah planet (cykloidy). Klasifikace kuželoseček. Diofantos a prvá algebraická symbolika.Matematika Orientálních zemí (Čína,Indie, Země musulmanského světa), jejich charakter a vliv na arabsky psané matematické texty. Evropské seznamování s výsledky orientální matematiky. Prvé samostatné výsledky evropské matematiky (trigonometrické funkce, logaritmy, italská algebraická škola, výpočetní technika). Astronomie, boj proti aristotelismu, nové pozorovací techniky.

Literatura

D.J. Struik, Dějiny matematiky , Praha 1963 A.Kolman, Dějiny matematiky ve starověku, Praha 1968 A.P. Juškevič, Dějiny matematiky ve středověku, Praha 1978 J. Šedivý a kol. , Světonázorové problémy matematiky I -III (1983 -1985) E.Fuchs a kol., Světonázorové problémy matematiky IV Diedonné: Geschichte der Mathematik 1700-1900 (1985) Kline M. Mathematical thought from ancient to modern time (1972)

Garant

prof. RNDr. Milan Hejný, CSc.prof. RNDr. Ladislav Kvasz, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Ladislav Kvasz, Dr.