Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka (ORRJ16111)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORRJ16111 - Úvod do studia jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Seznámit studenty s lingvistickou terminologií v ruském jazyce. Zopakovat a prohloubit základní teoretické znalosti studentů v oblasti ruské mluvnice se zřetelem k porovnávacímu rusko-českému plánu. Aplikovat poznatky o jazykovém systému ruštiny soustavou gramatických cvičení ústních a písemných.

Sylabus

Základní lingvistická teorie. Stručná charakteristika ruského jazykového systému v porovnání s českým. Slovní druhy. Mluvnické kategorie a paradigmata. Základní pravidla ruského pravopisu a jejich praktické využití se zřetelem ke komunikativnímu zaměření výuky.

Literatura

BALCAR, M. a kol. Příručka ruského pravopisu. Praha: SPN, 1983. (pro studenty) BALCAR, M. Ruská gramatika v kostce. Praha, 1995. (pro studenty) ČÁRA, V.; BALCAR, M.; LADMANOVÁ, J. Ruská mluvnice pro střední školy. Praha: SPN, 1989. (pro studenty) GORBAČEVIČ, K.S. Izmenenija norm russkogo literaturnogo jazyka. Leningrad, 1971. ROZENTAL, D.E.; GOLUB, I. B.; TELENKOVA, M.A. Sovremennyj russkij jazyk. Moskva, 1994. ŠELJAKIN, M.A. Spravočnik po russkoj grammatike. Moskva: Russkij jazyk, 2003. ŠVEDOVA, N.J. a kol. Russkaja grammatika. Moskva, 1990. VYČICHLOVÁ, E. Úvod do morfologie ruštiny, I. Praha: SPN, 1984. ŽAŽA, S. Ruština a čeština v porovnávacím pohledu. Brno: FF MU, 1999. ŽOFKOVÁ, H. Cvičení a úlohy z ruského pravopisu. Praha: UK-Karolinum, 1995.

Garant

PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Rozboudová, Ph.D.