Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled ruských dějin (ORRJ16116)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORRJ16116 - Přehled ruských dějin, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s klíčovými problémy dějinného vývoje Ruska od nestarších dob do současnosti. Zvláštní pozornost věnovat úloze Ruska ve vztahu k slovanským národům a dějinnému vývoji Evropy. Vytvořit tak předpoklady pro studium ruské literatury a ruského jazyka na základě dějinného kontextu.

Sylabus

Průřez dějinami Ruska od nejstarších dob po současnost s ohledem na celoevropské souvislosti. Kyjevská Rus. Tatarský vpád. Moskevský stát. Ivan IV. - první ruský car. Smuta, církevní rozkol 17. stol. Ruské impérium. Reformy Petra I. Zlatý věk šlechty za Kateřiny II. Rusko a války s Napoleonem. Alexandr II. a jeho reformy. Ruské revoluce počátku 20. stol. SSSR mezi dvěma sv. válkami. Stalinismus. Kulturní hodnoty a ztráty sovětského období.

Literatura

Švankmajer, M.; Veber, V.; Sládek, Z.; Moulis, V.: Dějiny Ruska. Praha 1995.Encyklopedické slovníky a přehledy.Mjačin, A. N. a kol.: Mir russkoj istorii. Enciklopedičeskij spravočnik. Věče, Moskva 1997.Novikov, I. V.: Istorija Rossii v voprosach i otvetach. Moskva 1996.

Garant

PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Hana Žofková, CSc.