Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie RJ (ORRJ16214)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORRJ16214 - Lexikologie RJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Slovní zásoba a její vývoj. Tvoření slov a pojmenování. Derivace, kompozice, konverze, apoziční spojeniny, slova zkratková a jejich typy, tvoření pojmenování víceslovných. Přejímání slov. Tvoření slov v rusko-českém plánu. Diferenciace slovní zásoby podle původu. Rozvrstvení slovní zásoby z hlediska územního a sociálního, stylistického, dobového. Frazeologie. Lexikografie. Ruský jazykový korpus.

Literatura

Man, O.: Základy lexikologie ruského jazyka. Praha, SPN 1976.Bezděk, J.; Kopeckij L. V. a kol.: Posobije po leksikologii russkogo jazyka. Praha, SPN 1974.Žofková, H.: Cvičení a úlohy z lexikologie ruského jazyka. Praha, Středisko vědeckých informací PedF UK 1993.Fomina, M. N.: Sovremennyj russkij jazyk. Leksikologija: Učeb. dlja filol. spec. vuzov. Moskva, Vysš. šk. 1990.

Garant

PhDr. Lenka Rozboudová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Hana Žofková, CSc.