Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax RJ II (ORRJ16224)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORRJ16224 - Syntax RJ II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se syntaktickou stavbou spisovné ruštiny v porovnávacím rusko - českém plánu. Na pozadí seznámení s celkovým systémem a pojetím skladby v ruštině a v češtině klást hlavní důraz na osvojení struktur jednoduché věty dvoučlenné a jednočlenné. Naučit studenty dovednosti spojovat formální stránku jednotlivých typů vět se stránkou sémantickou a stylistickou a dovednosti využívat větné struktury se zřetelem ke komunikativním situacím a potřebám výuky ruštiny ve škole.

Sylabus

Syntaktické vztahy uvnitř věty.Klasifikace a charakteristika větných členů. Slovosled a aktuální členění.

Literatura

Kubík, M.; Balcar, M.; Dlouhý, M.: Sintaksis russkogo jazyka. Praha, SPN 1982.Babajceva, V. V.; Maksimov, Z. J.: Sovremennyj russkij jazyk, III. Sintaksis. Moskva, Prosveščenije 1981.Bauer. K. a kol.: Příruční mluvnice ruštiny, II. Praha, SPN 1987.Havránek, B.; Jedlička, A.: Česká mluvnice. Praha, SPN 1988.Švedova, N. J. a kol.: Russkaja grammatika. Moskva 1990.Dlouhý, M.; Spiridonov, V.: Texty a úkoly k jazykovému rozboru z ruštiny. Praha 1995.Česal, B. - Vyčichlová, E.: Cvičení z ruské syntaxe I. Plzeň, 1996

Garant

PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.