Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět CŽV - Dějiny práva a státu evropských zemí a USA (HB0071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HB0071 - CŽV - Dějiny práva a státu evropských zemí a USA, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět "Obecné dějiny státu a práva evropských zemí a USA" se vyučuje jako jednosemestrální vždy v zimním semestru. Předmět je povinný a je zakončen ústní zkouškou (2 přednášky týdně).Úkolem výuky předmětu je přitom poskytnout studentům základní informace o právním vývoji v klíčových evropských zemích a USA. V současnosti probíhá i určitá "přestavba" předmětu, která by měla zohlednit poznatky právně-historické komparatistiky posledního období. V souladu s tím probíhají na katedře právních dějin i práce na 2 oddělených učebnicích Dějin evropského kontinentálního práva (vydána v roce 2003) a Dějin anglo-amerického práva, které by měly poukázat na odlišná východiska obou těchto velkých právních systémů.Pozornost je v této souvislosti věnována i problematice dějin právních a politických učení. Celková budoucí koncepce oboru je tak jednoznačně orientována na prohloubení právně-historických znalostí budoucích právníků

Literatura

Povinná:kolektiv autorů PF UK. Dějiny evropského kontinentálního práva. Praha. 2003. Kuklík, Jan, Seltenreich, Radim. Dějiny angloamerického práva. Praha. 2007. Doporučená:Balík. Právní dějiny evropských zemí a USA. Praha. 1999. J.Kincl. Všeobecné dějiny státu a práva. Praha. 1983.

Garant

doc. JUDr. Radim Seltenreich