Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět CŽV - Politologie (HB0631)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HB0631 - CŽV - Politologie, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Orientační seznam přednášených témat (vždy aktuálně na daný akademický rok v dokumentech KPS):Přednášená témata:Teorie politiky. Politika a ideologie; otevřená společnost. Moc a autorita. Politika a právo. Demokracie a svoboda, jejich dějiny. Demokracie a právní stát. Občanská společnost. Hnutí, lobby a skupiny organizovaného zájmu. Politické strany (pojem, typologie, stranické systémy). Proměny stranických systémů  v českých zemích. Modely vlády (vládnutí). Komparace volebních systémů a jejich důsledků. Svobodné a demokratické volby. Politické ideologie I. (konzervatismus, liberalismus a socialismus). Politické ideologie II. (nacionalismus, fašismus, nacismus, anarchismus). Pravice, levice: svoboda a rovnost. Totalitní a autoritářské režimy.  Přechody k demokracii. Politická kultura.Vývoj českého politického systému od 2. pol. 19. století. Doporučená literatura (vybrané kapitoly):Blackwellova encyklopedie politického myšlení (Brno, 2. vyd. 2000).Andrew Heywood: Politologie (Praha, 2004).Andrew Heywwod: Politická teorie (Praha, 2005).Kenneth Minogue: Velmi krátký úvod do politiky (Praha, 2001).Vít Hloušek, Lubomír Kopeček (eds.): Demokracie. Teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie (Brno, 2003). Robert A. Dahl: O demokracii: průvodce pro občana (Praha, 2001).Stanislav Balík, Michal Kubát: Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů (Praha, 2004).Miroslav Novák: Systémy politických stran (Praha, 1997).Michal Klíma: Volby a politické strany v demokracii (Praha, 1998).Vladimír Klokočka: Ústavní systémy evropských států (Praha, 2. vyd. 2006).Vladimíra Dvořáková, Jiří Kunc: O přechodech k demokracii (Praha, 1994).Petr Pithart: Obrana politiky (Praha, 2. vyd. 2005).Jan Kysela: Dvoukomorové systémy (Praha, 2004).   

Literatura

Povinná:Cabada, Kubát. Úvod do studia politické vědy. Praha. 2004. Heywood, A. Politické ideologie. Praha. 2005. Sartori, G. Srovnávací ústavní inženýrství. Praha. 2001.

Požadavky

Informace k zakončení naleznete v souborech katedry na stránkách fakulty.

Garant

prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.doc. JUDr. Petr Pithart, dr. h. c.doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.