Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět CŽV - Sociologie pro právníky (HB3026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HB3026 - CŽV - Sociologie pro právníky, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Orientační seznam přednášených témat, jejich pořadí se může ještě měnit:1) Sociologie a právo. Úvodní přednáška ke vztahu sociologie a práva, potažmo úvod do problematiky právní sociologie. Charakteristika oboru.2) Moderní společnost a právo. Postavení práva v sociologickém pojetí moderní společnosti. Tradiční a moderní společnost. Racionalizace, modernizace a pozitivizace práva. Racionální jednání a teorie systémů. Funkce práva v systému společnosti a pojetí otevřené společnosti. Konsensus a konflikt.3) Postmoderna či pozdní moderna? Teorie zabývající se tématy typu "zhroucení" konceptu moderny. Toto téma nastolila postmoderní teorie, která ač není obecně akceptována, svými postřehy se vztahuje také k v současnosti analyzovaným problémům jako je krize legitimity, riziková společnost, multikulturalismus a k důsledkům, které to má pro pojetí práva v nové situaci.4) Moc, autorita a právo. Různá pojetí moci. Voluntaristické pojetí moci, vůle k moci. Rozlišení pojmů moc a autorita. Sociální mechanismy působení moci. Byrokratizace a formalizace. Banalizace zla. Prosazování moci a autority jako posilování efektivity, výkonnosti společenského systému.5) Normy a normalizace. Různé pojetí norem a jejich závaznosti. Společenské a právní normy. Socializace a deviace. Normalizace v pojetí M. Foucaulta. Kognitivní a kontrafaktické normy (systémová teorie). Násilí a terorismus.6) Mediální věk a jeho vliv na percepci sociální skutečnosti a práva. Elektronická a masová média a formování veřejného mínění. Nové technologie a jejich dopad na pojetí práva a sociální reality. Fenomén globalizace v mediálním věku.7) Důvěra v právo jako sociologická otázka8) Každodennost a právo aneb o významu poznatků, které přináší každodenní styk aktérů s právem9) Působení práva ve společnosti a právní vědomí. Charakteristika pojmu právního vědomí. Mají dle srovnávacích studií občané ČR vyspělejší právní vědomí než občané jiných zemí? Vztah vlády práva (rule of law) a vlády lidí (rule of men).10) Efektivita působení práva ve společnosti. Efektivita působení práva ve společnosti, její význam a způsoby jejího měření. Jak zajistit, aby právo ve společnosti způsobovalo ty důsledky, které jeho tvůrci zamýšlejí? Vztah faktické roviny působení práva k rovinám normativity a ideality práva.

Literatura

Povinná:Mucha, Ivan. Sociologie pro právníky. Plzeň. 2011. Večeřa, Miloš, Urbanová, Martina. Základy sociologie práva. Brno. 1996. Doporučená:Martuccelli, D. Sociologie modernity. Itinerář 20. století. Příbáň, J. Sociologie práva. Bauman, Z. Modernita a holocaust. Foucault, M. Dohlížet a trestat.

Požadavky

 Zkouška se bude skládat ze tří částí a předběžné pokyny k jejímu vypracování jsou následující:A.     Čtyři uzavřené testové otázky. Vyberte z nabízených variant vždy tu, kterou považuje za správnou, přičemž každá otázka bude mít jen jednu správnou odpověď a její výběr z nabízených možností bude hodnocen jedním bodem.B.     Dvě otevřené otázky. V této části zkoušky bude vaším úkolem stručně a výstižně odpovědět na položené otázky, resp. vysvětlit zadané pojmy. Odpověď se musí vtěsnat do příslušného rámečku a musí zadanou otázku či pojem dostatečně vysvětlit (což zpravidla dvouslovná nebo jednořádková odpověď nedokáže - přidělený prostor je tedy dobré využít). Za každou otázku či pojem můžete získat až dva body, dohromady tedy za tuto část zkoušky můžete získat až čtyři body.C.     Esej v rozsahu jedné strany A4 na zadané téma. Budete mít na výběr ze dvou témat a vaším úkolem bude podle níže uvedených kritérií sepsat odbornou esej, tedy poučenou úvahu na vámi zvolené téma. Posuzovaná kritéria budou následující:1) Schopnost argumentovat. Vaše práce nemá být ničím nepodložená "pocitová" úvaha, ale úvaha stojící na pádných, věrohodných a pokud možno i podložených argumentech, tedy náležitě odargumentovaná.2) Stylistická a jazyková úroveň. Váš text by měl být čitelný, bez gramatických chyb, stylisticky dovedný, přehledně graficky strukturovaný a stylově čistý.3) Konzistentnost, "ucelenost" práce. Jednotlivé vaše argumenty a části práce by si neměly protiřečit, práce by měla mít jednotnou, pro čtenáře zřetelnou stavbu a linku (tj. odněkud někam směřovat, argumenty by měly na sebe navazovat a být řazeny podle vnitřní, pro čtenáře pochopitelné logiky, v ideálním případě by se práce měla vyklenout v pomyslný oblouk).4) Schopnost pracovat s vhodnými příklady a literaturou. Vaše práce by neměla zůstat pouze v obecné rovině, ale měla by obecné úvahy vhodně dokládat na konkrétních příkladech (ať už vlastních či příkladech z literatury) a případně též zasazovat do kontextu odkazem na relevantní odbornou literaturu.Za esej můžete získat až dvanáct bodů podle toho, do jaké míry dokážete naplnit výše uvedená kritéria. Současně je třeba, aby práce z pohledu ani jednoho kritéria zcela nepropadla - v takovém případě bude hodnocena jako nedostatečná.Celková známka bude odpovídat počtu získaných bodů:

Garant

doc. PhDr. Ivan Mucha, CSc.