Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická teorie správy akciových společností (HP0092)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0092 - Ekonomická teorie správy akciových společností, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Historie I. Geneze ekonomických entit (starověký Řím, středověká Evropa).  Geneze a vzestup společností. Symbióza státu a společností. První regulace (rok 1720).Historie II. Joint-stock ventures. Obecné zákony o akciových společnostech. Charta versus registrace.  Ručení omezené a neomezené. Owner shielding. Entity shielding.Historie III. Dominance akciových společností jako právní formy ekonomické entity. Skupiny společností (koncerny). Rozptylování akcií. Nadnárodní akciové společnosti.Corporate governance - pojem. Oddělení vlastnictví od řízení. Vztah a akcionářů a managementu. "Podstata firmy" (The Nature of the Firm). Transakční náklady. Pohled na akciovou společnost jako na spleť kontraktů a jako na věc. Společnost jako právnická osoba. Agency problem. (Principal-agent problem). Agency costs, vztah akcionářů, správní rady a managementu.Fiduciární povinnosti manažerů. (Fiduciary duties). Povinnost loajality, povinnost péče, pravidlo podnikatelského (obchodního) úsudku, "tunelování", úloha trhu a práva v této oblasti.Manažerské odměňování - motivace a slaďování zájmů manažerů se zájmy akcionářů. Metody odměňování. Globální rozdíly v odměňování. Reformní tendence. Dodd-Frank Act.Manažerské odměny v praxi. Kauza Grasso.Manažerské odměny v praxi. Kauza Ackermann.Správní rada a nezávislí direktoři. Anglosaský versus německý model správních orgánů, výhody a nevýhody. Personální složení správních orgánů. Zaměstnanecké spolurozhodování. Nezávislí direktoři.Rozptýlené vlastnictví akcií - fenomén, podstata. Rozptýlené versus koncentrované vlastnictví. Právní a neprávní příčiny existence rozptýleného vlastnictví.Fúze a akvizice. Fundamentální změny ve společnosti. Kontrola nad společností a trhy s touto kontrolou. Ochrana před převzetím. Ochrana menšinových akcionářů. 

Literatura

Povinná:BORKOVEC, A. Akciová společnost a rozptýlené vlastnictví. Leges Praha. (2013).

Požadavky

Studijní povinnost: ústní zkouškaForma zkoušky je ústní s písemnou přípravou (cca 10 min příprava + cca 10 min ústní část), losují se 2 otázky. Otázky ke zkoušce z ETSASHistorie ekonomických entit ve starověkém Římě a středověké EvropěDvojí cesta k prvním akciovým společnostemPrvní velké společnosti na britských ostrovechPrvní velké společnosti v kontinentální EvropěMonopol - důvody pro jeho existenciVeřejné finance a akciová společnost (17. a 18. století)Regulace v roce 1720 a předcházející a následný vývojJoint-stock ventures (cca 1720 - cca 1850)Obecné zákony o akciových společnostechCharta versus registraceRučení omezené a neomezenéDominance velkých akciových společnostíGeneze corporate governanceSystémy corporate governanceKonvergence systémů corporate governanceOdlišný historický vývoj v oblasti společnostíSociální kapitál, politická ideologie, kulturní bariéry a psychologické důvody - jejich vliv na systém vlastnictvíVelikost trhu a vliv práva hospodářské soutěže na systém vlastnictvíVýznam právní regulace pro rozptýlené vlastnictvíCommon law versus civil lawAngažovanost státních orgánůMonistický versus dualistický model vnitřní struktury, spolurozhodování zaměstnancůFiduciární povinnosti, prolomení omezeného ručeníFundamentální změny ve struktuře společnostiObranné mechanismy proti převzetíPřevzetí EndesyNezávislí direktořiOdměňování manažerů - složky odměn, vývoj problematikyOdměňování manažerů - případ GrassoDodd-Frank ActPrincip "say on pay"Odměňování manažerů - srovnání právních úpravVliv finančního práva na corporate governanceVliv insolvenčního práva, pracovního práva a práva sociálního zabezpečení na corporate governanceVliv správního práva na corporate governance (případ ČEZ)Vliv trestního práva na corporate governance (případ Ackermann) 

Garant

JUDr. Ing. Aleš Borkovec, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Ing. Aleš Borkovec, Ph.D.