Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konfesní právo (HP0191)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0191 - Konfesní právo, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Konfesní právo se v posledních desetiletích v řadě zemí etablovalo jakosamostatný obor světského práva. Jeho předmětem jsou státní a mezinárodnípředpisy o ochraně náboženských vyznání konfesí a o postavení náboženskýchspolečenství (církví a náboženských společností). Rozvíjí se nejen vesvětských státech koordinačního typu, ale jeho normy jsou předmětemvědeckého zájmu i ve státech odlukových.V úvodu se probírá vztah konfesního práva k jiným oborům sekulárního práva ak právu církevnímu, které napomáhá konfesnímu právu definovat některé pojmysvětskému právu neznámé. V tomto směru vyniká blízký vztah konfesního právak právu správnímu a ústavnímu.Součástí výuky českého konfesního práva je pojednání o zajištěníindividuální i kolektivní svobody vyznání v předpisech českého státu. Patřísem dřívější správní řízení o uznání církví státem i soudobé správní řízenío jejich registraci. Pozornost se věnuje právnímu postavení jednotlivýchcírkví a náboženských společností, svazů církví, orgánů státní kultovésprávy a Náboženské matice.V další části se předmět zabývá otázkou zajištění majetkových práv církví,evidence církevních právnických osob, modelů financování církevníchinstitucí a jeho současného stavu v ČR.V záležitostech školské správy se probírá právní postavení církevníhoškolství všech stupňů, náboženské výchovy ve všech školách a teologickéhoškolství.V záležitostech zajištění náboženské svobody a přítomnosti církví vespeciálních veřejných zařízeních se pojednává zvláště o právním zajištěníduchovní služby v armádě, ve vězeních, v sociálních a zdravotních ústavech,jakož i o právním postavení církevních sociálních ústavů a nemocnic.Jedna kapitola je věnována pracovněprávnímu a sociálněprávnímu postavenípracovníků církví a řeholníků. Další kapitoly pojednávají o trestněprávníochraně svobody víry a náboženství a zpovědního tajemství, o právnímzajištění svobody informací ve sdělovacích prostředcích ve věcechnáboženského vyznání, o alternativní formě uzavírání manželství. V kapitoleo náboženské svobodě rodičů a dětí je pojednána otázka výchovy a církevnípříslušnost dětí.V závěru se probírá české a středoevropské konkordátní právo a přehlednejvýznamnějších zahraničních konfesněprávních úprav.

Literatura

Povinná:Tretera, J.R.. Stát a církve v České republice. Karmelitán. Kostelní Vydří. 2002. 163. Horák, Z.. Církve a české školství. Grada Publ. Praha. 2011. Horák, Z.. Církve a školství. Vybrané dokumenty ke studiu českého konfesního práva,. UK, Právnická fakulta. 2012. Tretera,J.R., Horák,Z.. Slovník církevního práva. Grada Publ. Praha. 2011. 152 s.. Doporučená:Kříž, J.. Zákon o církvích a náboženských společnostech. C.H.Beck. Praha. 2011. Komentář. Kříž, J., Valeš, V.. Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. C.H.Beck. Praha. 2013. Komentář. Boháč, Z.. Atlas církevních dějin českých zemí 1918-1999. Karmelitán. Kostelní Vydří. 1999. Robbers, G.. Stát a církev v zemích Evropské unie.. Academia. Praha. 2002. Valeš, V.. Konfesní právo, průvodce studiem. Aleš Čeněk. Plzeň. 2008. I ÚS 211/96, Nález Ústavního soudu ČR ze dne 26.3.1997, 3/2002 Sb., O církvích a náboženských společnostech, 428/2012 Sb., O majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.,

Garant

prof. JUDr. Jiří Rajmund Treteradoc. JUDr. ICLic. Záboj Horák, LL.M., Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. ICLic. Záboj Horák, LL.M., Ph.D.prof. JUDr. Jiří Rajmund Tretera