Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kořeny římského práva (HP0201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0201 - Kořeny římského práva, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Jedná se nadstavbový povinně volitelný předmět určený pro studenty všech ročníkůprávnické fakulty UK. Zaměřen je na prohlubování znalostí poskytnutýchv základním kurzu "Římské právo a základy novodobého práva soukromého".Pozornost je zaměřena především na otázky spojené se vznikem a mechanismemfungování římského práva v jeho celku, tedy jak práva soukromého, tak iveřejného, přičemž nejvíce času je věnováno prvním fázím vývoje římskéhopráva - období království a republiky s určitými přesahy do císařské doby. Východiskem jsou výklady o samotném vzniku římského práva, a to ve vztahuk náboženským představám starověkých Římanů včetně důvodů postupné laicizaceřímského práva. Proto je také zevrubně věnována pozornost římskémunáboženství a stejně tak i jednotlivým kněžským sborům. Podrobně je pakrozebírán vztah náboženských norem označovaných jako fas k právu profánnímu(ius), s čímž rovněž úzce souvisí problematika obyčejového práva. Dále jepojednáno o promítání náboženských představ do římského soukromého práva ato do práva rodinného, obligačního, věcného i procesního. Velká pozornost jevěnována také vztahu náboženství k právu veřejnému. Jedná se předevšímo výklady o činnosti lidových shromáždění a římských magistratur i senátu.Posluchači jsou podrobně seznámeni rovněž s problematikou římského trestníhopráva, která v základním kurzu římského práva absentuje. Po úvodníchvýkladech o charakteru římského trestního práva, jednotlivých trestnýchčinech, druzích trestů a vývoji římského trestního procesu je i zdepozornost zaměřena na otázky vztahu trestního práva a náboženství. Předevšímjsou v této souvislosti rozebírány následující problémy: sacrilegium(trestný čin proti náboženství), vražda, právní postavení Vestiných kněžek,magie, azyl a další. Integrální součástí výkladů je práce s římskoprávními prameny. Jednotlivéproblémy jsou prezentovány a vysvětlovány na konkrétních příkladech.Používány jsou především tzv. královské zákony (leges regiae), Zákon XIIdesek, Gaiovy Institutiones, Digesta a císařské konstituce dochovanév Theodosiově a Iustinianově Kodexu. Posluchači jsou seznámeni rovněž sezákladní metodou právní romanistiky - s výkladem (exegezí) právníchtextů. 

Literatura

Povinná:M.Skřejpek. IUS et RELIGIO. Právo a náboženství ve starověkém Římě. Pelhřimov. 1999. M.Skřejpek. Prameny římského práva. ORAC. Praha. 2004. Doporučená:Bona Fides (Sborník z konference). PFUK. Praha. 2000. Gaius. Učebnice práva ve čtyřech knihách (překl.J.Kincl). PFMU. Brno. 1993. M.Skřejpek. Římské právo v datech. C.H.Beck. Praha. 1997. M. Skřejpek. Poodkryté tváře římského práva. Praha. 2006.

Požadavky

Výuka je ukončena písemnou zkouškou v podobě eseje v trvání 1 hod. Studenti si vybírají ze dvou témat. U zkoušky je povoleno používat "Prameny římského práva"

Garant

prof. JUDr. Michal Skřejpek, DrSc.

Vyučující

prof. JUDr. Michal Skřejpek, DrSc.