Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Harmonizace práva v EU (HP0411)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0411 - Harmonizace práva v EU, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Cíl právní harmonizace ("harmonizační potřeba"). Základní pojmy. 2. Zvláštní a obecná legislativní pravomoc EU k harmonizaci. Kritéria pro volbu právního základu (Tabáková reklama, Smoke flavourings, SCE). 3. Nástroje a metody harmonizace. Přípustnost tzv. obrácené diskriminace a institut unijního občanství (Knoors, Carpenter). 4. Neharmonizované právní oblasti: zásada země původu a tzv. kategorické požadavky (Cassis). 5. Vzájemné uznávání soudních rozhodnutí v civilních a v trestních věcech (Eurozatykač). 6. Ústavní dimenze harmonizace práva (Česká republika a jiné členské státy). Inovace podle Lisabonské smlouvy. 7. Vnitrostátní transpozice a implementace směrnic ES. 8. Kritéria správné ttranspozice a implementace směrnic ES. 9. Následky nenáležité transpozice a implementace směrnic ES. 10. Nařízení ES z pohledu jejich vnitrostátní aplikace a implementace. 11. Výklad směrnic a nařízení ES pro účely jejich vnitrostátní aplikace a implementace. 12. Institucionální a metodické zajištění vnitrostátní implementace směrnic a nařízení ES v ČR.             

Literatura

Povinná:L.Tichý - R.Arnold - J.Zemánek - R.Král - T. Dumbrovský. Evropské právo . 4. vydání. C.H.Beck. 2011. kap. 11.4. J.Zemánek. Eurozatykač prošel u Ústavního soudu. Jurisprudence. č.2/2007. J.Zemánek. Přezkum ústavnosti Lisabonské smlouvy: Obsahové otázky. Jurisprudence 1/2009. R.Král. Transpozice a implementace směrnic v zemích EU a v ČR. C.H.Beck. 2002. R.Král. Nařízení ES z pohledu jejich vnitrostátní aplikace a implementace. C.H.Beck. 2006. J. Syllová - L.Pítrová - H. Paldusová a kol. Lisabonská smlouva. Komentář. 1. vydání. C.H.Beck. 2010. s. 495-501 (k čl. 114 SEU). J. Syllová - L.Pítrová - H. Paldusová a kol. Lisabonská smlouva. Komentář. 1. vydání. C.H.Beck. 2010. s. 990-995 (k čl. 352 SFEU).

Garant

doc. JUDr. Richard Král, LL.M., Ph.D.JUDr. Ing. Jiří Zemánek, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Richard Král, LL.M., Ph.D.JUDr. Ing. Jiří Zemánek, CSc.