Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální deviace (HP0421)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0421 - Sociální deviace, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Jedná se o jednosemestrální výběrový předmět. Sociologické teorie deviací jsou zde vyloženy z hlediska jejich historického výoje a kontextu doby jejich vzniku. Tento kontext zahrnuje sociologický pohled na dobu vzniku jednotlivých teorií v jednotlivých státech. Teorie jsou aplikovány na konkrétní devantní fenomény a pozornost je ěnována jejich sociální distribuci a možnostem právní a socíální regulace. Kurz prohlubuje znalosti studentů práva směrem k realitě, kterou by měli znát, chtějí-li ji právně regulovat. Možno využít v oblasti trestního práva, sociálního práva, apod.Sociologické definice deviace a jejich metodologické důsledky :                                                            i.      Normativní (objektivistický) přístup                                                           ii.      relativistický (interpretativní, konstruktivistický) přístupChicagská škola a její předchůdci (A.Small, E.A.Ross, R.E.Park, E.Burgess a další)Teorie diferencované asociace (E.Sutherland)Teorie anomie (E.Durkheim, R.K.Merton)Teorie kultur a subkultur (A.Cohen, R.Cloward - L.Ohlin, D.Matza)Etiketizační teorie (labelling), vliv symbolického interakcionismu (G.H.Mead), představitelé labellingu: E.Lemert, H.Becker, J. KitsuseRadikální kriminologie: Nová kriminologie, Birminghamská škola, Radikální kriminologie v Americe (I.Taylor, P.Walton, J.Young, S.Hall, W.Chambliss a další)Fenomenologie v oblasti sociálních deviací (A.Schutz, J.Jacobs, A.Cicourel). Další teoretické přístupy:                  teorie sociální kontroly                  feministická kriminologieSoučasné směřování teorií sociálních deviací, reflexe postmodernity vkriminologiiKoncept duševních nemocí: vývoj názorů na duš. nemoc, vývoj institucí (M.Foucault),duševní nemoc v teoriích sociálních deviací  (E.Goffmann, D.Rosenhan, T.Scheff a další)Sebevražednost: filosofické, psychologické a sociologické přístupy, (T.G.Masaryk, E.Durkheim a další)Závislosti (závislost na alkoholu a drogová závislost): sociální podmínky  podílející se na vzniku a vývoji (vybrané teoretické koncepty), sociální distribuce a dopady na společnost, sociologické pohledy na možnosti prevence a léčby, právní regulace.Prostituce: sociální podmínky a faktory  podílející se na vzniku a vývoji (vybrané teoretické koncepty), vývoj fenoménu, situace v České republice a vybraných zemích, možnosti právní a sociální regulace prostituceAntisemitismus: antisemitismus a jeho projevy v historii, sociologická reflexe holokaustu. Kolektivní zlo, banální zlo, banalita zla.  (H.Arendtová, Z.Bauman)  

Literatura

Povinná:Munková G.. Sociální deviace (Přehled sociologických teorií). Karolinum. 2001. Sociální deviace, sociologie nemoci a mediciny. SLON, Praha . 1992. Bútora M. Mne sa to nemože stať, Sociologické kapitoly z alkoholismu. Osveta. 1989. Merton, R.K. Sociální struktura a anomie in: Studie ze sociologické teorie. SLON. 2000. Masaryk T.G. Sebevražda hromadným jevem společenským moderní osvěty. Čin, Praha. 1930. Lipovetsky,G. Soumrak povinnosti. Prostor . 1999. Bútora M. Překročit svůj stín, kluby abstinujících a jiné svépomocné skupiny. Avicenum, Praha . 1991. Aleš M. Sebevraždy v ČSFR v letech 1960-90. in Demografie č.3/1992. Arendtová,H. Eichmann v Jeruzalémě (Zpráva o banalitě zla), O násilí. Bauman,Z. Modernita a holocaust. SLON. 2004. Statistický přehled Sebevraždy v ČR, pravidelně vydávaný Ministerstvem zdravotnictví. Lubelcová,G. Ku kriminologickým reflexiám postmodernity. Munková,G. Současné směřování teorií sociálních deviací - obě statě jsou ve sborníku: Kriminalita: oběti, . prevence, postmodernita, Praha 2004. Goffman,E. Asylums. Essays in the situation of mental patients and other inmates. Pengiun Books 1991. 1991. Goffman,E. Stigma.Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. SLON. 2003. Becker,H.S. Outsiders.Studies in the sociology of deviance,The free press, Macmillan Publishers 1973. Doporučená:Hrčka,M. Sociální deviace. SLON. 2001. Komenda A. Sociální deviace. Olomouc. 1999. Rock P. Downes, D. Understanding Deviance. Clarendon Press, Oxford. 1989. Sumner,C.The Sociology of Deviance (An Obituary), . Open University Press, Buckingham 1994. Pfohl, S.: Images of deviance and social control: . A sociological history,2nd edition.New York:McGraw-Hill Book Co., . 1994.

Garant

PhDr. Gabriela Munková, CSc.

Vyučující

PhDr. Gabriela Munková, CSc.