Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudní lékařství (HP0451)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0451 - Soudní lékařství, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Výběrový jednosemestrální předmět vyučovaný formou přednášek, zakončený zkouškou. Předmět seznamuje posluchače práv se soudním lékařstvím jako aplikovanou vědní disciplínou, přispívající k účinnému potírání trestné činnosti tím, že poskytuje orgánům činným v trestním řízení a znalcům speciální lékařské poznatky. Rozsah výuky neumožňuje vyčerpat celý obsah soudního lékařství. Výuka je proto zaměřena na základy oboru a na zprostředkování takových lékařských poznatků, které jsou zvlášť důležité pro právníky, kteří budou pracovat jako soudci, státní zástupci, advokáti nebo policejní specialisté. Ve výuce jsou zařazeny četné příklady ze soudně lékařské praxe a pracuje se s názornými didaktickými materiály. Studenti mají možnost zúčastnit se pitvy na Ústavu soudního lékařství. 

Literatura

Povinná:Strejc.P.:. Soudní lékařství pro právníky. Praha. 2000.

Požadavky

Zkušební otázky z výběrového předmětuSoudní lékařství(platné od akademického roku 2001/2002)1. a) Koncepce soudně lékařské službyb) Dopravní úrazy2. a) Zdravotnická dokumentace a trestní řízeníb) Sečné rány3. a) Lékař - znalec b) Bodné a řezné rány4. a) Lékař - svědekb) Střelné rány5. a) Popálení a opařeníb) Soudně lékařský posudek6. a) Sdělení o zdravotním stavub) Zmrznutí, prochlazení7. a) Druhy pitevb) Elektrický proud8. a) Posmrtné změnyb) Otravy kyselinami a alkáliemi9. a) Prohlídka místa činub) Oxid uhelnatý10. a) Nálezy na místě činu při vražděb) Kyanidy11. a) Nálezy na místě činu při sebevražděb) Morfin a další návykové látky12. a) Zjišťování identityb) Alkohol13. a) Identifikace částí mrtvolyb) Udušení14. a) Vitální reakceb) Oběšení15. a) Příčiny násilné smrtib) Uškrcení16. a) Poranění tupým předmětemb) Zardoušení17. a) Poranění hlavyb) Udávení18. a) Poranění obličejeb) Utopení19. a) Pád s výšeb) Soudně lékařský nález při znásilnění20. a) Ublížení na zdraví b) Vražda novorozeného dítěte matkou

Garant

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.prof. MUDr. Přemysl Strejc, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Přemysl Strejc, DrSc.