Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin ekonomického myšlení (HP0541)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0541 - Vybrané kapitoly z dějin ekonomického myšlení, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Jedná se nikoli o právní předmět, ale o výběrový ekonomický předmět, který má studentům napomoci chápat vývoj nejdůležitějších ekonomických škol a jejich institutů tak, aby při souběžné výuce obligatorního předmětu teorie národního hospodářství přesně dokázali odlišovat jednotlivé pojmy a měli o nich historické povědomí. Každá vědecká disciplína má svou historickou genezi, která se odráží v příbuzných disciplínách a utváří i soudobý vývoj. Důraz je kladen na evropské tradice klasické ekonomie, školy mezního užitku, evropskou a anglosaskou neoklasiku, německou historickou školu, keynesiánství, institucionalismus a soudobé neokonzervativní teorie včetně monetarismu, tedy na základy tvořící soudobou ekonomii hlavního proudu. Vzhledem k tomu, že teorie národního hospodářství je ve svém historickém vývoji institucionálně i osobnostně spjata s pražskou právnickou fakultou, předmět se částečně věnuje i českému ekonomickému myšlení.

Literatura

Povinná:Brožová D.,. Malé dějiny ekonomického myšlení. Praha, VŠE. 2004. Vencovský, F.. Dějiny českého ekonomického myšlení do r. 1948. Brno MU. 1997. Doporučená:Kvasničková, A. a kol.. Dějiny ekonomického myšlení. Praha, Rego. 1999. Holman, R. a kol.. Dějiny ekonomického myšlení. Praha: C.H.Beck. 1999 (a další vydání. Bažantová I.. Družstevní a svépomocné koncepce v českém ekonomickém myšlení. Praha, Prospektum. 2002.

Požadavky

studijní povinnost - ústní zkouška

Garant

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.