Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie národního hospodářství I (HP0591)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0591 - Teorie národního hospodářství I, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus TNH I a IICílem kurzu Teorie národního hospodářství I a II  je seznámit se základními ekonomickými principy a analytickými nástroji, nutnými k pochopení a analýze jevů, vývoje a institucí moderní ekonomiky, a tím i k pochopení některých důležitých právních institutů využívaných především v oblastech  obchodního, korporačního, finančního či správního práva. K hlavním tématům, na jejichž objasnění se kurz zaměřuje, patřízákladní principy a metody ekonomického uvažovánírozhodování ekonomických subjektů, fungování a struktura jednotlivých trhůúloha trhů výrobních faktorůrole a formy peněz, význam a funkce bankovního systémuhospodářský růst a cyklický vývoj ekonomikycíle a nástroje hospodářské politiky, alternativní hospodářsko-politická východiska a doporučenímezinárodní ekonomické a finanční vztahyvýznam institucionálního a regulatorního rámce národního hospodářství a jeho dopad na ekonomickou výkonnost a efektivnost Osnova přednášek Teorie národního hospodářství I  Základní pojmy, principy a modely národního hospodářstvíModel národohospodářského koloběhu a výkonnost ekonomikyEkonomické systémyTržní systém a státní ekonomická regulaceNabídka, poptávka a tržní rovnováhaAnalýza nabídky a poptávkyRozhodování a ekonomika firmyŘízení a správa firemStruktura trhu a typy konkurenceKonkurenční politika a ochrana hospodářské soutěžeKapitál a kapitálové trhyInstituce kapitálového trhuTrh práce, mzdy a zaměstnanost

Literatura

Doporučená:Frank, R. H., Bernake, Ben, S.. Ekonomie. Grada 2003. Frank, R. H. Mikroekonomie a chování. Svoboda 1995. Mankiw, N. G. . Zásady ekonomie . Grada 1999. Samuelson, Nordhaus. Ekonomie. Svoboda 1991. Kvasničková, A. a kol.. Dějiny ekonomického myšlení. Rego 1999. Ekonomická periodika. Hospodářské noviny . Ekonom, Euro.

Požadavky

V letním semestru 1. ročníku je výuka ukončena písemným zápočtem(4 kredity). Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné absolvování písemného testu sestávajícího se z 10ti otázek, kdy podmínkou pro udělení zápočtu je dosažení min. 6ti bodů, tj. správné odpovězení na alespoň 6 z 10ti otázek. Otázky v testu jsou typu multiple-choice, správně může být libovolný počet navržených odpovědí (tedy žádná, jedna, více, všechny). Úplná správná odpověď na celou otázku je hodnocena jedním bodem, za nesprávné odpovědi se žádný bod neodečítá. Trvání testu je 20 minut.Test se pro všechny studenty denního studia i kurzu CŽV píše formou celokatedrového zápočtového testu ve zkouškovém období v termínech vyhlášených katedrou v IS, přihlašování je možné pouze přes informační systém. Počet termínů ve zkouškovém období je celkem 6 (pro studenty magisterského studijního programu 4 termíny ve zk. období v květnu a červnu, 2 termíny ve zk. období v září; pro studenty CŽV 6 termínů v jejich zk. období v květnu a červnu). Zápočty na seminářích, individuální zápočty ani ústní přezkušování se nepřipouští

Garant

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.PhDr. Mgr. Pavel Seknička, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.JUDr. Ing. Aleš Borkovec, Ph.D.JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.JUDr. Ing. Lenka Jurošková, Ph.D.Ing. Jan PokornýPhDr. Mgr. Pavel Seknička, Ph.D.