Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie národního hospodářství II (HP0592)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0592 - Teorie národního hospodářství II, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus TNH I a IICílem kurzu Teorie národního hospodářství I a II  je seznámit se základními ekonomickými principy a analytickými nástroji, nutnými k pochopení a analýze jevů, vývoje a institucí moderní ekonomiky, a tím i k pochopení některých důležitých právních institutů využívaných především v oblastech  obchodního, korporačního, finančního či správního práva. K hlavním tématům, na jejichž objasnění se kurz zaměřuje, patřízákladní principy a metody ekonomického uvažovánírozhodování ekonomických subjektů, fungování a struktura jednotlivých trhůúloha trhů výrobních faktorůrole a formy peněz, význam a funkce bankovního systémuhospodářský růst a cyklický vývoj ekonomikycíle a nástroje hospodářské politiky, alternativní hospodářsko-politická východiska a doporučenímezinárodní ekonomické a finanční vztahyvýznam institucionálního a regulatorního rámce národního hospodářství a jeho dopad na ekonomickou výkonnost a efektivnostOsnova přednášek Teorie národního hospodářství II.Peníze a monotární politikaInflace, její měření, příčiny a důsledkyPostavení a úloha centrální bankyHospodářský růstFáze hospodářského cykluCíle a nástroje fiskální politikyStátní rozpočetTypy daní a daňová politikaStát jako ekonomický subjekt (ekonomické chování byrokracie)Mezinárodní ekonomické vztahyHospodářská integraceEU a hospodářská a měnová unie

Literatura

Povinná:Samuelson, Paul; Nordhaus, William. Ekonomie. 19. vydání. Praha, Svoboda. 2013. 978-80-205-0629-0.. Holman, Robert. Ekonomie. 5. vydání. Praha: C.H.Beck. 2011. 978-80-7400-006-5.. Doporučená:Jurečka, Václav a kol.. Mikroekonomie. 2. vydání. Praha, Grada. 2013. 978-80-247-4385-1.. Jurečka, Václav a kol.. Makroekonomie. 2. vydání. Praha, Grada. 2013. 978-80-247-4386-8.. Mankiw, Gregory . Zásady ekonomie . Grada . 1999. 978-80-7169-891-3.. Burr E. Dan; Goodwin, Michael. Ekonomix. Praha, Paseka. 2014. 978-80-7432-492-5.. Kvasničková, Alžběta a kol.. Dějiny ekonomického myšlení. Praha, Rego. 1999. 80-901872-2-6. Ekonomická periodika. Hospodářské noviny. Ekonom, Euro.

Požadavky

Zkouška z TNH IIZávěrečná zkouška z TNH II je ústní, obsahuje látku za oba dva semestry výuky. Studenti si losují 2 otázky, zkušební otázky jsou zveřejněny pro daný školní rok na internetu v dokumentech katedry NH. Před konáním zkoušky je student povinen mít v internet. systému udělení zápočtu z TNH I. a TNH II, jinak se nelze na zkoušku do systému přihlásit.  Zápočet z TNH I se koná pouze v letním semestru (6 pokusů) muliti-choice celkokatedrový test; zápočet z TNH II se koná v zimním semstru na konci seminární výuky, standardně u seminárních vyučujících (pro ty, kteří nesloží zápočet TNH II na seminářích, budou v lednu a únoru 2016 vypsány 2 opravné termíny).

Garant

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.PhDr. Mgr. Pavel Seknička, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. PhDr. Ilona Bažantová, CSc.JUDr. Ing. Aleš Borkovec, Ph.D.JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.JUDr. Ing. Lenka Jurošková, Ph.D.Ing. Jan PokornýIng. Pavel PotužákPhDr. Mgr. Pavel Seknička, Ph.D.