Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní dějiny Univerzity Karlovy (HP0651)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0651 - Právní dějiny Univerzity Karlovy, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Tato výběrová disciplína navazuje na povinný předmět České a československé právní dějiny.Témata:1) Úvod - prameny a literatura, metodika studia. Periodizace. Partikulární školství církevní a městské.2) Založení Univerzity, zakládací dokumenty, majetkové zajištění.3) Vnitřní organizace - orgány Univerzity. Univerzitní statut, studenti a profesoři, koleje.4) Univerzitní národy. Právnická univerzita. Dekret Kutnohorský.5) Kališnická Univerzita v době stavovské.6) Absolutismus na univerzitě po r. 1620. Unijní dekret 1654. Tereziánské a Josefinské reformy. Nejvýznamnější učitelé.7) Revoluční hnutí r. 1848 na univerzitě, další vývoj do r. 1880.8) Rozdělení univerzity r. 1882 a budování české univerzity.9) Univerzita po vzniku ČSR, Marešův zákon z r. 1920 a vývoj do r. 1939.10) Osobnosti české právní vědy na UK a UK v letech 1945-1990.

Požadavky

Znalost obsahu přednášek, včetně vybraných dokumentů např. o založení univerzity, o vnitřních změnách v průběhu staletí jejího trvání od středověku do novověku. Znalost odborného profilu vybraných osobností české právní vědy spjatých s univerzitou; např.: Jaromír Čelakovský Emil Ott Bohuš Rieger Alois Zucker Miroslav Stieber František Storch Karel Kadlec August Miřička Jan Kapras Leopold Heyrovský Antonín Randa Josef VančuraVáclav Vaněček

Garant

doc. JUDr. Ladislav Soukup, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Ladislav Soukup, CSc.JUDr. Jiří Šouša, Ph.D.