Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozhodnutí ve věcech trestních (HP0691)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0691 - Rozhodnutí ve věcech trestních, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Výběrový předmět Rozhodnutí ve věcech trestních navazuje na ukončenou výuku předmětu trestní právo. Je určen pro hlubší zájemce o trestní právo, zejména pro posluchače, kteří po ukončení studia hodlají pracovat v justici, advokacii nebo na státním zastupitelství. Obsahem předmětu jsou jednak přednášky k vybraným otázkám trestního práva, zejména trestního práva procesního, a jednak samostatná písemná práce posluchačů, záležející ve vypracování základních procesních rozhodnutí - zpravidla dvou obžalob a dvou rozsudků v trestních věcech. Kromě hlubších teoretických znalostí umožňuje tento předmět zájemcům získat i základní praktické dovednosti a návyky potřebné pro výkon specifických právnických povolání.Součástí výuky jsou i přednášky vybraných odborníků z praxe. Týkají se například amerického trestního procesu a jeho srovnání s českým trestním řízením, anebo techniky hlavního líčení podle českého trestního řádu.Počet posluchačů je omezen zejména proto, aby bylo možné se věnovat individuálně písemným pracím posluchačů.V kontextu výuky trestněprávních disciplín tento výběrový předmět prohlubuje a rozšiřuje znalosti dosažené v základním kurzu trestního práva. Tím, že umožňuje nahlédnout do praktických stránek výkonu určitého právnického povolání, pomáhá formovat představu posluchačů o jejich budoucím profesionálním působení.I když součástí výuky předmětu Rozhodnutí v trestních věcech je i praktické vypracování základních procesních rozhodnutí, t.j. obžalob a rozsudků, postupová zkouška z předmětu je ústní, protože vypracování bezchybného procesního rozhodnutí je natolik složitý proces, že není možné jen na základě jednosemestrálního předmětu odpovědně hodnotit výkony jednotlivce. Tento předmět patrně jako jeden z mála na právnické fakultě pomáhá také vychovávat posluchače k samostatnému odbornému písemnému jazykovému projevu.

Literatura

Povinná:Jelínek, J., Říha, J., Sovák, Z., . Rozhodnutí ve věcech trestních. 2.. Leges, Praha. 2008. Jelínek. J. a kol. . Trestní zákoník a trestní řád, poznámkové vydání s judikaturou. 3.. Leges, Praha. 2012. Doporučená:Jelínek, J., Uhlířová, M.. Obhájce v trestním řízení. Leges, Praha. 2011.

Požadavky

Akademický rok 2012/2013 Zkušební otázky z výběrového předmětuRozhodnutí   ve  věcech  trestních 1.      Pojem tzv. spravedlivého trestního procesu a jeho atributy2.      Procesní práva obviněného v Evropské úmluvě o lidských právech a základních svobodách3.      Základní zásady trestního řízení a jejich význam pro rozhodnutí ve věcech trestních4.      Právo na obhajobu v trestním řízení - meze trestní obhajoby5.      Jednání obhájce ve prospěch nebo na újmu klienta6.      Přípravné řízení  (charakteristika, úkoly,  průběh přípravného řízení ve všech jeho formách, zahájení trestního stíhání a jeho význam)7.      Rozhodnutí v přípravném  řízení, zejména postoupení věci, zastavení trestního stíhání, přerušení trestního stíhání8.      Obžaloba, návrh na potrestání9.      Dohoda o vině a trestu jako typ konsensuálního trestního řízení10.  Projednání věci v hlavním líčení - průběh hlavního líčení11.  Podklad pro rozhodnutí v hlavním líčení - jednota a totožnost skutku12.  Rozhodnutí soudu v hlavním líčení13.  Rozsudek  v trestních věcech a jeho význam14.  Náležitosti písemného vyhotovení rozsudku soudu 1. stupně15.  Trestní příkaz16.  Rozhodnutí o náhradě škody, nemajetkové újmy v penězích a vydání bezdůvodného obohacení v trestním řízení

Garant

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.