Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo II (HP0702)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0702 - Správní právo II, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsahem výuky jsou všechny základní instituty správního práva jako práva veřejné správy. Zahrnuje výklad základů správního práva (veřejná správa a správní právo, prameny správního práva a administrativněprávní vztahy), dále teorii činnosti veřejné správy, zejména forem správní činnosti (zde jsou podrobně rozebrány abstraktní a konkrétní - správní- akty, veřejnoprávní smlouvy, faktické pokyny a donucovací úkony, jiné úkony). V rámci teorie činnosti veřejné správy je dále vyučována problematika správního trestání, správního dozoru, správního řízení. Dále jsou zahrnuty do výuky otázky veřejného užívání, vyvlastnění a omezení majetkových práv. Předmětem výuky jsou dále základy organizace veřejné správy, a to jak obecné otázky, tak uspořádání organizace veřejné správy v České republice. Pozornost je věnována též náhradě škody nebo jiné újmy ve veřejné správě, kontrole veřejné správy (zejména též správnímu soudnictví) , právním zárukám ve veřejné správě. V souvislosti s evropskou integrací a naším členstvím v Radě Evropy a Evropské unii byla zařazena výuka základů evropského správního práva. V rámci seminářů i přednášek je pozornost věnována judikatuře z oblasti ústavního a správního soudnictví a judikatuře evropských soudů a aktuálním otázkám vývoje českého správního práva.

Literatura

Povinná:HENDRYCH, D. a kol.. Správní právo. Obecná část.. 8. vydání. Praha: C.H.Beck. 2012.

Požadavky

Předmět Správní právo II je zakončen zápočtem.  Podmínkou udělení zápočtu je1.      Účast na semináříchTolerovány jsou dvě absence na semináři.2.       Aktivní účast na seminářiVedoucí semináře zadá studentům v průběhu semestru alespoň jeden úkol (vypracování seminární práce, zpracování referátu, případně jiné srovnatelné úkoly), podmínkou je uspokojivé zvládnutí tohoto úkolu. Pokud student nezvládne zadaný úkol nebo nesplní povinnou minimální účast na semináři, nemá již možnost v daném semestru zápočet získat. Celokatederní testy jsou organizovány výhradně pro studenty s individuálním studijním plánem. Studenti s individuálním studijním plánem mohou zápočet získat po uspokojivém zvládnutí celokatederního testu. Organizace celokatederního testu-          1 termín ve zkouškovém období v zimním semestru (leden - únor) pro získání zápočtu SP I.-          1 termín ve zkouškovém období v letním semestru (květen) pro získání zápočtu SP II. Pro zvládnutí celokatederního testu se vyžadují znalosti v objemu materie, odpřednášené v daném semestru na přednáškách. Povinnou studijní literaturou, předepsanou pro přípravu na celokatederní zápočet je učebnice Hendrych, D. a kol. Správní právo. Obecná část. 8. vydání, Praha : C. H. Beck, 2012, a to v rozsahu odpřednášené materie.Celokatederní test je koncipován jako test typu "multiple choice" (tj. správná může být jedna, vícero, nebo žádná odpověď), je složen z 10 otázek, přičemž k udělení zápočtu se vyžaduje správné zodpovězení minimálně 6-ti otázek.    

Garant

doc. JUDr. Helena Prášková, CSc.prof. JUDr. Dušan Hendrych, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Martin Kopecký, CSc.JUDr. David Kryska, Ph.D.JUDr. Ivana Millerová, Dr., Ph.D.doc. JUDr. Lenka Pítrová, CSc.prof. JUDr. Richard Pomahač, CSc.doc. JUDr. Helena Prášková, CSc.JUDr. Jiří Rajchl, Ph.D.JUDr. Ing. Josef Staša, CSc.JUDr. Petr Svoboda, Ph.D.JUDr. Josef Vedral, Ph.D.