Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo IV. (HP0704)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0704 - Správní právo IV., Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsahem výuky jsou všechny základní instituty správního práva jako práva veřejné správy. Zahrnuje výklad základů správního práva (veřejná správa a správní právo, prameny správního práva a administrativněprávní vztahy), dále teorii činnosti veřejné správy, zejména forem správní činnosti (zde jsou podrobně rozebrány abstraktní a konkrétní - správní- akty, veřejnoprávní smlouvy, faktické pokyny a donucovací úkony, jiné úkony). V rámci teorie činnosti veřejné správy je dále vyučována problematika správního trestání, správního dozoru, správního řízení. Dále jsou zahrnuty do výuky otázky veřejného užívání, vyvlastnění a omezení majetkových práv. Předmětem výuky jsou dále základy organizace veřejné správy, a to jak obecné otázky, tak uspořádání organizace veřejné správy v České republice. Pozornost je věnována též náhradě škody nebo jiné újmy ve veřejné správě, kontrole veřejné správy (zejména též správnímu soudnictví) , právním zárukám ve veřejné správě. V souvislosti s evropskou integrací a naším členstvím v Radě Evropy a Evropské unii byla zařazena výuka základů evropského správního práva. V rámci seminářů i přednášek je pozornost věnována judikatuře z oblasti ústavního a správního soudnictví a judikatuře evropských soudů a aktuálním otázkám vývoje českého správního práva.

Literatura

Povinná:HENDRYCH, D. a kol.. Správní právo. Obecná část.. 8. vydání. Praha: C.H.Beck. 2.

Požadavky

(1) Organizace, příprava a průběh KLP se řídí opatřením děkana č. 10/2011 o klauzurních pracích a těmito Požadavky. (2) Číslo místnosti, v níž student KLP koná, je před konáním práce uveřejněno na nástěnce katedry správního práva a správní vědy. (3) Studenti se dostaví do určené místnosti k provedení prezence v přiměřené době před zahájením KLP (prezence začíná zpravidla od 12:00 - 12:10, není-li oznámeno jinak). (4) Student je povinen se při prezenci prokázat (výkazem o studiu - indexem nebo průkazem studenta) a podepsat se na prezenční listinu. (5) Před vstupem do místnosti, v níž se koná KLP, si studenti vypnou jakákoliv komunikační zařízení, včetně zařízení umožňujících připojení k internetu. (6) Zadání KLP spočívá v popisu určitého případu, jehož součástí mohou být i citace rozhodnutí, podání účastníků apod. Na popsaný případ navazuje sedm otázek, nejvýše u dvou otázek může být připojena podotázka. Každá otázka je hodnocena maximálně dvěma body, celkem lze tedy dosáhnout nejvíce 14 bodů. Pro úspěšné vykonání klauzurní práce je nutné dosáhnout alespoň 8 bodů. (8) Seznam právních předpisů potřebných k řešení zadaného příkladu je stejný pro všechny termíny KLP daného akademického roku. Seznam právních předpisů je zveřejněn na internetových stránkách katedry. (9) Každý student pracuje samostatně a může používat pouze texty právních předpisů. Právní předpisy s poznámkami nebo komentáře, popř. další prameny je zakázáno používat. Je zakázáno rovněž půjčovat si právní předpisy v průběhu KLP od jiných studentů. (10) Odpovědi se zaznamenávají pouze na katedrou označených papírech. Zpracované odpovědi i zadání se při odchodu z místnosti odevzdávají. Od okamžiku zahájení zpracování KLP se považuje odchod z místnosti za ukončení KLP. Pokud je odpověď nečitelná, hodnotí se otázka jako nezodpovězená. (11) Při porušení pravidel pro zpracování KLP může být student vyloučen z daného termínu. (12) Výsledky KLP a zadání spolu se vzorovým řešením katedra zveřejní nejpozději do čtrnácti dnů od jejího vykonání prostřednictvím IS. Nahlížení do KLP se koná nejpozději do čtrnácti dnů od vyhlášení výsledků. Student může požádat učitele, který jeho KLP opravoval, aby s ním v rámci konzultačních hodin probral jeho KLP a její hodnocení. Technické chyby při hodnocení může opravit učitel, který práci hodnotil. Jiné změny hodnocení je oprávněn provést pouze vedoucí katedry. Upozornění: Podle č. 1 odst. 2 Opatření děkana č. 10/2011, o klauzurních pracích, je předpokladem pro konání KLP splnění ústní zkoušky - postupové zkoušky z předmětu Správní právo III.

Garant

prof. JUDr. Richard Pomahač, CSc.prof. JUDr. Dušan Hendrych, CSc.