Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní řešení sporů (HP0961)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0961 - Mezinárodní řešení sporů, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je, aby studenti získali přehled o požadavcích obecného mezinárodněprávního závazku řešit spory pokojnými prostředky, historickém vývoji a současném přístupu k mechanismům, jež jsou k dispozici pro pokojné řešení sporů a které jsou vyjmenovány v čl. 33 Charty OSN - vyjednávání, vyšetřování, zprostředkování, smírčí řízení, rozhodčí řízení, soudní řízení;V rámci kursu budou analyzovány také právní a politické otázky spojené se složením, fungováním a pravomocemi mezinárodních soudů a tribunálů - stálých a ad hoc, případné výhody a nevýhody jednotlivých shora zmíněných způsobů řešení sporů, jejich vzájemný vztah a faktory mající vliv na jejich efektivitu. 

Sylabus

Sylabus je poskytnut na začátku předmětu všem přihlášeným. 

Požadavky

Na závěr kursu musí každý student předložit dvacetistránkový rozbor některého z mezinárodních sporů ve formě vědecké eseje. Každý student si vybere mezinárodní spor k rozboru sám a bude jej analyzovat podle následující struktury: Popis sporuPříčiny sporuStrany sporuPopis pokusů o řešení sporuZhodnocení

Garant

doc. JUDr. Vladimír Balaš, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Vladimír Balaš, CSc.