Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy právní informatiky I. (HP0971)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP0971 - Základy právní informatiky I., Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Právní informatika – předmět, teoretické základy, vznik a vývoj, metodyTeorie typů právních předpisů – formální rozlišení, empirické a pragmatické poznatky, teoretická klasifikacePrávní řád na území České a Slovenské republiky – kvantitativní popis a možnosti jeho interpretace v historických a sociálních souvislostechPrávní informační systém – klasická struktura, velké projekty ve světě, obecná charakteristika právních databází a informatické technologieSvětové právní informační systémy – vznik a vývoj, současný stav a perspektivy, možnosti využití těchto systémů, evropská a americká koncepceIndexová databáze o právních předpisech (rejstřík právních předpisů) na příkladu databáze CS LEGSYS – tyty proměnných a jejich základní charakteristika, architektura databáze, právně informatické využitíPrávní informační systém CS LEGSYS, rejstřík – analýza funkcí systému reprezentujícího indexově orientované právní informační systémyPrávně informatická analýza textů právních dokumentů – teoretická východiska, klasifikace právních dokumentů, možnosti strukturalizaceHlavní systémové vazby uvnitř českého a slovenského právního řádu – derogace a novelizace, hierarchické souvislosti, horizontální souvislosti (odkazy), právně informatické zobrazení, hypertextPrávní informační systém CS LEGSYS – TEXT – analýza funkcí plnotextově orientovaného vyhledávání, zobrazovací a editační možnosti systémuCvičení v práci s právním informačním systémem CS LEGSYS – TEXT jako reprezentantem sofistikovaného plnotextově orientovaného právního informačního systému pro české právoPrávní informační systémy v České republice pro české právoStrategie vyhledávání v právních informačních systémech. Umělá inteligence, hypertext, multimediální přístupy při výuce právaAplikace právní informatiky na příkladu legislativy

Literatura

Povinná:Cvrček, F. Právní informatika. Praha-Plzeň. 2010. Doporučená:Bing,J. Handbook of Legal Information Retrieval. New York, Oxford. 1984. Cvrček, F., Novák, F. Základy právní informatiky. Brno. 1992.

Garant

prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.doc. JUDr. František Cvrček, CSc.JUDr. František Novák, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. František Cvrček, CSc.JUDr. František Novák, CSc.