Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní a majetkové právo církevní (HP1081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1081 - Správní a majetkové právo církevní, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět pojednává o správě věcí duchovních a o správě majetku. Zabývá se definováním církevního majetku, jeho smyslu a účelu, a právním zastupováním církevních právnických osob všech náboženských společenství v ČR. Zvláštní pozornost věnuje nabývání, převodům a zcizování jejich majetku, kompetenci orgánů rozhodujících a poradních, statutárním orgánům.Zvláštní oddíl je věnován správnímu řízení při zřízení a zrušení farnosti (náboženské obce, sboru) v jednotlivých církvích a rozlišení mezi farností (sborem) územní a personální.Společně s charakteristikou církevních úřadů a povinností jejich nositelů se zabývá také církevním matrikovým právem. Podrobně se probírá správa zbožných odkazů, církevních nadací, fiducií,obročí, záduší, kostelů.V další části se předmět zabývá správním úkoly rad náboženských obcí (farností, sborů), správou církevních sdružení, bratrstev a základních společenství, jakož i charit a diakonií. K pojednání o správě diecézí (arcidiecézí) a jiných partikulárních církví, osobních prelatur a vojenských ordinariátů patří správní moc biskupů a ordinářů v diecézích, jejich pověření vydávat individuální správní akty, otázky spojené s interimní správou diecéze v době sedisimpendence nebo sedisvakance, a s účastí diecézní kurie na správě diecéze. Analogicky se probírá správa vyšších celků všech náboženských společenství a jejich ústředního řízení. V závěru se přednáší také o správní úloze a postavení Apoštolského stolce a římské kurie a o pravomoci apoštolských nunciatur.

Literatura

Povinná:Tretera, J. R., Horák, Z.. Správní a majetkové právo církvení - teze k přednáškám. Přístupné v dokumentech katedry a v IS. Tretera, J. R.; Horák, Z.. Slovník církevního práva. Grada Publ. Praha. 2011. Tretera, J. R.; Přibyl, S.. Konfesní právo a církevní právo. J. Krigl. Praha. 1997. 152-188, 199-201, 270-276, 292-322. 428/2012 Sb., zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, Doporučená:Hrdina, A. I.. Kanonické právo. A. Čeněk. Plzeň. 2011. dějiny pramenů, plat. Boháč, Z.. Atlas církevních dějin českých zemí 1918 - 1999. Karmel. n.. Kostelní Vydří. 1999.

Garant

prof. JUDr. Jiří Rajmund Treteradoc. JUDr. ICLic. Záboj Horák, LL.M., Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. ICLic. Záboj Horák, LL.M., Ph.D.prof. JUDr. Jiří Rajmund Tretera