Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Insolvenční právo (HP1121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1121 - Insolvenční právo, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Mezi přednášená témata patří především:01. Úvod. Charakteristika oboru. Důvody jeho existence. Vývoj a prameny práva. Základní pojmy. 02. Úpadek. Pojem úpadku. Způsoby jeho řešení: likvidační a sanační. Vynětí z účinnosti zákona. 03. Subjekty insolvenčního řízení: dvojí role soudu. Účastníci řízení. Insolvenční správce. Věřitelské orgány. 04. Povaha a průbeh řízení: charakteristika řízení. Subsidiarita OSŘ a hlavní odchylky. Insolvenční návrh a jeho účinky. Postup řízení. Moratorium. Rozhodnutí o úpadku. Incidneční spory. 05. Věřitelé a uplatnění nároků: druhy věřitelů. Uplatnění nároku přihláškou. Popření a zjištění nároku. Jiné způsoby uplatnění. 06. Majetková podstata: pojem a funkce. Rozsah podstaty. Nakládání s podstatou. Rozšíření podstaty. Neplatnost a neúčinnost právních jednání. 07. Konkurz a zvláštní likvidační způsoby: prohlášení konkurzu a jeho účinky. Průběh řízení. Zrušení konkurzu. Nepatrný konkurz. Úpadek finančních institucí. 08. Sanační způsoby: druhy a použití. Reorganizace. Oddlužení.Přesný rozpis přednášek pro semestr, kdy se předmět vyučuje, najdete níže.Rozpis přednášek se může od sylabu lišit vzhledem k potřebě reagovat na aktuální otázky právní teorie a praxe.

Požadavky

Forma kontroly studia: písemný testLiteratura povinná:WINTEROVÁ, A., MACKOVÁ, A. a kol. Civilní právo procesní. První část - Řízení nalézací. Vysokoškolská učebnice. 7. vydání. Praha: Linde, 2014POHL, Tomáš. Základní principy nové právní úpravy řešení úpadku v České republice. Bulletin advokacie 11/2007, s. 19-37.Literatura doporučená:WINTEROVÁ, A. a kol. Civilní právo procesní. Vysokoškolská učebnice. 6. vydání. Praha: Linde, 2011 (část VIII. Insolvenční řízení)

Garant

JUDr. Tomáš PohlJUDr. Petr Smolík, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Tomáš PohlJUDr. Petr Smolík, Ph.D.