Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní právo a státověda I (HP1171)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP1171 - Ústavní právo a státověda I, Právnická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Ústavní právo je předmětem zabývajícím se výkladem ústavy jako základního zákona státu a sledováním kořenů a původu jednotlivých ústavních institutů.Zájem vědy ústavního práva je zaměřen na vytváření a aplikaci státní moci ve státě, její dělbu a stanovení jejích limitů, určení pravomocí jednotlivých státních orgánů a vztahy mezi nimi. Kromě otázek realizace státní moci se ústavní právo také zabývá problematikou lidských práv a základních svobod a vztahem stát – občan obecně. Předmětem interpretace ústavního práva jsou kromě ústavy také právní normy na ni navazující a rozvíjející ji, jako např. zákon o Ústavním soudu České republiky, o České národní bance, ale také zákony a problematika volební či státoobčanská. Při studiu je pracováno také s mezinárodními smlouvami a nálezy Ústavního soudu ČR jako primárními prameny práva.Cílem studia není pouze vyložit určité pojmy, ale prostřednictvím jejich hlubokého osvojení pochopit, jak stát a ústava fungují a co je limituje.

Literatura

Seznam literatury viz. dokumenty předmětu

Garant

prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc., dr. h. c.prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.JUDr. Věra Jirásková, CSc.

Vyučující

JUDr. PhDr. Marek Antoš, LL.M., Ph.D.prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.Mgr. Jan Grinc, Ph.D.doc. Dr. Ing. Ján Gronský, CSc.JUDr. Jiří HřebejkJUDr. Kateřina Janstová, Ph.D.JUDr. Věra Jirásková, CSc.JUDr. Miluše Kindlová, M.Jur., Ph.D.JUDr. Jan Kudrna, Ph.D.JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D.prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc., dr. h. c.JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.JUDr. Jindřiška Syllová, CSc.